Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Weekcijfers 22 maart 2022

Covid Weekcijfers 22 maart 2022 - 37710
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden wekelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 22 maart 2022.

Lees volledig artikel: Covid Weekcijfers 22 maart 2022

Leestijd: 4 minuten

Zien we nu effecten van vaccinatie?

De afgelopen twee jaar hebben we het verloop van de corona epidemie gevolgd, beschreven en voorspellingen gedaan. Voorspellingen kwamen soms niet helemaal uit, voornamelijk door nog onbekende invloeden zoals het seizoen en de komst van varianten. Wel konden we altijd terugkijkend verklaren wat we hebben zien gebeuren. In december kwam de Omikron variant en we konden vrij goed het verloop voorspellen. Een afwijking kwam er toen er ook van Omikron een nieuwe variant verscheen: de BA.2 variant als opvolger van de BA.1 variant. 30% besmettelijker ongeveer en dus werd de piek ook evenredig veel breder. Maar wat we in maart zagen gebeuren was een verrassing. Een extra golf waar geen echte verklaring voor leek te zijn. In principe zijn alle golven in de epidemie te verklaren uit het evenwicht tussen de voortdurend veranderende besmettelijkheid en de “brandstof” voor de epidemie: het aantal mensen dat nog geen immuniteit heeft opgebouwd. Het patroon dat we zien wijst weer op een toevoer van “brandstof”, een variant bijvoorbeeld, die zou kunnen zorgen voor extra besmettelijkheid. Maar er zijn geen berichten over nieuwe varianten. Toch zien we een forse extra golf ontstaan. Eerst in januari-februari ruim 3 miljoen positieve testen en dan in maart een golf van tot nu toe 1,2 miljoen positieve testen. Als we de PCR cijfers gaan splitsen naar leeftijd, zien we opeens een opmerkelijke grafiek ontstaan: Covid Weekcijfers 22 maart 2022 - 37727 In de eerste Omikron golf zien we dat de leeftijdsgroep 0-29 jaar sterk oververtegenwoordigd is, relatief gezien ongeveer 5 maal het aantal voor 70+. In maart is er de tweede golf en daar komen beide leeftijdsgroepen weer samen (om te corrigeren voor aantal inwoners, zijn de aantallen voor de 70+ groep met 3 vermenigvuldigd). Een mogelijke verklaring is de booster, waarmee medio november is begonnen. Van de 70+ groep heeft 85% een boosterprik gehad, maar van de 20-29 jaar was dat slechts 40%. Verhoudingsgewijs dus meer dan 4 maal zo veel ongevaccineerden bij de jongeren dan bij de ouderen. Het aantal positieve PCR-testen in de 20-29 jaar groep was 37% van het totaal aantal inwoners binnen deze leeftijdsgroep en in de veel minder gevaccineerde 0-19 jaar groep 32%. Bij de 70+ groep was dat 6%. Vaccinatie lijkt dus het aantal infecties inderdaad te reduceren, maar waar komt dan die tweede golf vandaan? Een plausibele verklaring lijkt te zijn dat zoals we twee weken geleden al schreven, de bescherming van de vaccins na enkele maanden afneemt. Na drie maanden zelfs een negatieve VE. Dat zou de verklaring kunnen zijn dat de afname van immuniteit voor Omikron de “brandstof” is om de epidemie weer te voeden die in maart “vrijkomt”. Een andere verklaring voor de veel sterkere stijging onder de jongere generatie is de testbereidheid. Omdat een groen vinkje lonkt als beloning voor een positieve PCR-test, zagen we zelfs corona feestjes rondom de jaarwisseling. Dat lijken we terug te zien in de PCR cijfers: in de eerste week van januari een sterke stijging. Omdat deze generatie zelden in het ziekenhuis terecht komt, slechts een kleine stijging in de opnamecijfers, die cijfers zijn meer gecorreleerd met de stijging van de PCR van de 70+ vanaf eind februari. Inmiddels dalen alle cijfers weer, voor alle leeftijdsgroepen dalen de PCR cijfers, omdat de totaal opgebouwde immuniteit voldoende is om van groepsimmuniteit te kunnen spreken. Als we ervan uitgaan dat ten hoogste de helft van de besmetten zich heeft laten testen, dan is de immuniteit voor de 0-29 jaar groep tenminste 75%. Door de tijdelijke bescherming door de booster is de immuniteit onder de 70+ groep zeer onzeker. Ze lijken echter beschermd door de opgebouwde immuniteit onder de jongere generaties.

De Dagcijfers

De Dagcijfers hebben geen verrassingen meer. Wel staan ze onder een sterke invloed van het verschil tussen vanwege en met covid. Het aandeel vanwege covid is bij de ziekenhuisopnames inmiddels gedaald tot 36% en daarbij is nog geen rekening gehouden met het onbekende aandeel van ongeveer 35%, waarvan de opname reden onbekend was. Dat aandeel wordt inmiddels niet meer gerapporteerd door het RIVM. Dit is de laatste grafiek die NICE op haar website toont: Covid Weekcijfers 22 maart 2022 - 37722 Dat betekent dat het aantal ziekenhuisopnames dat NICE inmiddels meldt, eigenlijk meer dan drie maal te hoog is. Dus de 200 voor vandaag zou eerder rond de 60 moeten liggen. Daarnaast komt er gedurende de komende 6 weken nog eens 30-50% bij. Wellicht patiënten die met een positieve PCR-test het ziekenhuis verlaten. Dit is dan de actuele grafiek: Covid Weekcijfers 22 maart 2022 - 37734 Alle cijfers buigen inmiddels naar beneden af. De voor vanwege corona gecorrigeerde NICE cijfers zitten rond de 60 per dag.

Bezettingen

Bij de grafiek van de bezetting van verpleegafdeling en IC zien we nog steeds een voortdurende daling: Covid Weekcijfers 22 maart 2022 - 37730 De IC’s lopen echt nog steeds leeg. Na correctie voor “met covid” zitten we onder de 100 bezette bedden met patiënten die zijn opgenomen vanwege covid. Bij de verpleegafdeling is er nog wel een bult te zien geweest, maar de vraag blijft of dat zelfs na correctie wel alleen vanwege covid is. We gaan het zien! De dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 277 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 165 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 0,96 **

We gaan het weer zien, tot volgende week!

Toelichting
In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover. * Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl ** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

U heeft zojuist gelezen: Covid Weekcijfers 22 maart 2022 – Zien we nu effecten van vaccinatie?

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205