Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Tumult in Duitsland

Tumult in Duitsland - 45440
Samenvatting van het artikel

Onze "Duitse correspondent" René Broeders beschrijft de nieuwste ontwikkelingen in Duitsland en zijn - sombere - verwachtingen voor de ontwikkelingen daar. Zeker gezien het optreden van de Duitse minister Lauterbach, die zelfs speurhonden wil gaan inzetten op vliegvelden naar Covid-infecties!

Lees volledig artikel: Tumult in Duitsland

Leestijd: 6 minuten

Toespraak van Minister Lauterbach

Vorige week verscheen de Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach op een vakbondsbijeenkomst van verpleegkundigen in Maagdenburg. Het ging over oplossingen voor het  personeelstekort in de zorg. Lauterbach hield een toespraak en prees de aanwezigen voor hun werk tijdens de coronapandemie: “U hebt ervoor gezorgd, dat zieken het overleefd hebben. Daardoor zijn we op een manier door de pandemie heen gekomen, die in andere landen niet gelukt is“.

Aan de andere kant van het podium stond  een groep verpleegkundigen, die demonstreren tegen de vaccinatieplicht voor hun beroepsgroep. Lauterbach schreeuwde ze toe: “Degene die hier tegen vaccineren protesteren hebben daaraan helemaal niets bijgedragen! Ze zouden hier eigenlijk niet mogen zijn. Ze hebben het recht niet om hier te zijn“.

Vervolgens richtte hij zich weer tot de andere aanwezigen: “Hier zijn degenen aan wie we het succes te danken hebben.” Daarna draaide hij zich weer naar links en riep: “U hebt geen bijdrage geleverd. En ik vind, het is schandalig, dat u het in uw hoofd haalt om hier op deze demonstratie de mensen te misbruiken, die gewerkt hebben, die dat nu nog doen, die het zwaar hebben. Jullie werk heeft niets bijgedragen”.

(Hier treft u dat fragment aan van 1 minuut. De moeite waard om die even te bekijken).

Achteraf wordt er in de pers en op de social media druk gediscussieerd of de demonstranten inderdaad ongevaccineerde verpleegkundigen waren, Lauterbach is daar duidelijk wel vanuit gegaan toen hij in woede ontstak. Zijn ministerie heeft geprobeerd om de kwestie te downplayen door aan te geven dat de Minister alle verpleegkundigen bedankt heeft, maar erg geloofwaardig klonk dit niet meer.

Vaccinatieplicht voor zorgpersoneel

In Duitsland is sinds april een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel, maar in de praktijk wordt dit nauwelijks gehandhaafd. Door het grote personeelstekort in de sector, wat al ruim voor corona nijpend werd, zijn alle mensen nodig. Daardoor vragen veel werkgevers niet naar de vaccinatiestatus. Officieel moeten ze die van elke werknemer aan de GGD doorgeven, die vervolgens actie moet ondernemen. Werknemers krijgen dan een waarschuwing en als ze zich niet alsnog laten vaccineren kan een boete worden opgelegd of mogen ze niet meer werken.

In de deelstaat Baden-Würtenberg zijn bijvoorbeeld al 450 boetes uitgedeeld, maar van ruim 22.000 medewerkers ontbreekt een bewijs van inenting. De meeste GGD’s doen niets met de gegevens. Veel verpleegkundigen hopen dat het overwaait, zeker als de wet die dit regelt aan het eind van het jaar vervalt. Maar gisteren maakte de regering bekend dat er op dit moment geen reden is om de vaccinatieplicht voor medisch personeel af te schaffen en dat binnenkort met de deelstaten wordt gesproken over een verlenging in het komende jaar!

In april is een algemene vaccinatieplicht door het Duitse parlement afgewezen, toch praten sinds kort drie deelstaten weer over een nieuwe poging om het alsnog erdoor te krijgen, eerst voor mensen vanaf 60 jaar.

Speurhonden op vliegvelden

Minister Lauterbach is iedere week wel een keer in het nieuws met een of andere corona-uitspraak, die tumult veroorzaakt. Zo heeft hij geopperd, dat op vliegvelden speurhonden kunnen worden ingezet, die reizigers met corona er tussenuit kunnen halen.

In Duitsland gaat het toch anders - 45423

Ook pleit hij voor de ‘Von O bis O’-regeling, die aansluit bij het systeem voor winterbanden: voortaan een mondkapje van oktober tot Pasen (Oktober bis Ostern). Hij heeft al een aantal partijen achter zich en wil dit nog voor het zomerreces besluiten.

Er zijn genoeg Duitser die zeggen: “Lauterbach heeft er voor doorgeleerd, hij zal wel weten wat nodig is”, maar er zijn inmiddels ook veel mensen die de gezondheidsminister niet echt meer serieus nemen.

Andere fase

Toch merk ik, dat we hier in een andere fase terecht gekomen zijn, die volgens mij gevaarlijker is dan die van vorig jaar. Je kunt op dit moment met niemand meer praten over het corona-thema, laat staan discussiëren. Mensen hebben er geen zin meer in, maar belangrijker nog: ze zijn gewend aan het mechanisme, dat als ‘de getallen’ omhoog gaan, er ook maatregelen zullen volgen en dat die nu eenmaal nodig zijn. Daar wil verder niemand nog over nadenken.

Vorige week sprak ik met een wethouder van een  stadsdeel in Berlijn over een evenement in februari 2023: “Dat kan in geen geval binnen plaatsvinden, dan zijn er zeker maatregelen”.

Ik merk ook dat mensen al vergeten zijn wat zich precies heeft afgespeeld tijdens de periode dat een deel van de bevolking door de 2G regeling (alleen toegang als je gevaccineerd of genezen bent) werd uitgesloten. Voor veel mensen speelde dit ook geen rol, ze moesten sowieso hun QR-code laten zien, of het nou 2G of 3G was en merkten nauwelijks, dat een flinke groep niet meer mee mocht doen. Vandaag zei een buurvrouw tegen mij: “Mocht je dan geen winkels in?”

Berlijn

In het dagelijks leven in Berlijn spelen de maatregelen nog altijd een rol, terwijl de besmettingscijfers niet alarmerend zijn. Zo moet je in het OV nog steeds een mondkapje op, de regeling is net verlengd tot half juli. In alle trams en treinen klinkt om de paar minuten de boodschap, dat je een FFP2-masker moet dragen (eigenlijk is ‘slechts’ een medisch mondkapje verplicht). Ik merk wel, dat er langzamerhand mensen zijn, die het niet meer doen, ik schat op dit moment zo’n 10%. Mensen spreken elkaar er ook niet meer op aan, wat vorig jaar nog veelvuldig gebeurde, al las ik wel over een flinke vechtpartij in een Berlijnse metro, waar een discussie hierover geëscaleerd was.

In de trein van Berlijn naar Nederland wordt je door de conducteur aangesproken als je mondkapje niet goed zit. Zodra je over de grens bent mag het af.

Toen op 1 april de mondkapjesplicht in de supermarkt werd afgeschaft, zag je dat de meeste mensen er toch nog wekenlang een droegen, inmiddels doet bijna niemand dat meer.

Op 7 juni werd op de Berlijnse scholen de testplicht afgeschaft, tot dan toe moesten alle leerlingen nog 3 keer per week getest worden. Er zijn scholen, die dit desondanks nog steeds doen, ouders die niet willen dat hun kind getest wordt moeten dit schriftelijk aan de school kenbaar maken. Omgekeerd zijn er ouders, die willen dat hun kind getest wordt, ook al doet de school dit niet meer standaard. Ook zij moeten dit schriftelijk aanvragen. Dit leidt weer tot allerlei conflicten en discussies. Deze week is besloten, dat na de zomervakantie alle scholen open zullen zijn, zonder online-onderwijs. Wel wordt nu al aan alle leerlingen gevraagd om op de zaterdag en zondag vóór de eerste schooldag thuis een coronatest te doen.

Aankondiging feest

In de krant werd opgelucht het jaarlijkse Fête-de-la-musique-feest in Berlijn aangekondigd: eindelijk kon op de langste dag van het jaar dit evenement weer live plaatsvinden. Maar, zo stond in de kop: “Ondanks exploderende coronacijfers worden bij Fête-de-la-musique tienduizenden mensen verwacht”. Ook het platform en restaurant van de Funkturm, een uitkijktoren in het westen van Berlijn, is nog steeds gesloten vanwege corona.

In werkelijkheid lopen de besmettingscijfers weliswaar langzaam op, maar er is nergens paniek over zware ziektegevallen of overspoelde ziekenhuizen. Berlijn telt op dit moment ongeveer 400 besmettingen per 100.000 inwoners, in januari was dat bijna 2000.

Het personeel van het Charité-ziekenhuis, de grootste universitaire kliniek van Europa, organiseert op 1 juli een groot zomerfeest voor al het personeel. Maar dit is alleen toegankelijk voor gevaccineerde of genezen medewerkers. Als het vaccin langer dan 6 maanden geleden is toegediend of je al meer dan een half jaar geleden corona gehad hebt, moet je ook een negatieve test meebrengen. Ongevaccineerden mogen er dus niet in. Inmiddels loopt hierover een rechtszaak. Ook Lauterbach heeft inmiddels gereageerd: “Het ziekenhuis pakt het voorbeeldig aan. Zo wordt vermeden, dat dit feest een superspread-event wordt”.

Berlijn-Londen

Ik heb voor de herfst mijn project in Berlijn afgezegd. Ik kan er niet meer tegen. Want ik wil niet meer een kwart van de tijd besteden aan hygiëneconcepten, testen en beperkingen. Ik wil een gezellige voorstelling maken, in een open sfeer, waar mensen plezier hebben en de jongeren ongeremd zingen en dansen. Dat gaat hier al lang niet meer en ik vrees dat het ook nog even gaat duren voordat dat weer kan.

Ik was een paar weken geleden in Londen, waar je eigenlijk niets meer van corona merkt. Daarom schrok ik me rot, toen in het musicaltheater net voor het begin van de voorstelling de omroep klonk: “Het is niet toegestaan om te filmen. Zet u voor uw veiligheid aub uw mondkapje op”. Verschrikt keek ik, net als nog wat andere  mensen rond, want wie had dat nog op zak? Maar helemaal niemand deed iets.

Ik weet zeker, dat als dit in de Berlijnse opera zou gebeuren, de helft van de Duitsers de zaal zou rennen om snel thuis hun mondkapje op te halen.

Steun onze site met af en toe een kleine donatie. Klik dan hier.

Relevante artikelen

Berliner Zeitung: Pöbel-Eklat in Magdeburg: Kann man Karl Lauterbach noch ernst nehmen?
Berliner Zeitung: Gesundheitsministerium stellt klar: Lauterbach dankt „allen, unabhängig vom Impfstatus“
NTV: Maskenpflicht gilt womöglich bald “von O bis O”
COVID 19 Berlin: Lagebericht 30.06.2022
SWR: Hunderte Verfahren wegen Verstoß gegen Teil-Impfpflicht in BW
Business Insider: Lauterbach will Maskenpflicht im Winter – und stellt 7-Punkte Plan vor
Funkturm-Restaurant und Aussichtsplattform bleiben weiter geschlossen
Berliner Zeitung: Regierung: Haben keinen Anlass, die Impfpflicht auszusetzen
Berliner Zeitung: Impfstreit an der Charité: Gewerkschaft zieht vor Gericht

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.
Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.