Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

NSC valt wat terug, PVV komt dichterbij

NSC valt wat terug, PVV komt dichterbij - 67252
Samenvatting van het artikel

NSC staat nu nog maar 1 zetel voor op VVD. PVV nog maar 3 zetels minder dan PvdA/GroenLinks. Het verslag van vandaag laat zien wat er nog kan verschuiven in de laatste 10 dagen.

Lees volledig artikel: NSC valt wat terug, PVV komt dichterbij

Leestijd: 3 minuten

NSC valt wat terug, PVV komt dichterbij

Zetelverdeling

Nadat vorige week het erop leek dat NSC zich losgemaakt had van de VVD (4 zetels verschil) is het gat nu weer verkleind tot 1 zetel. PvdA-GroenLinks zakt 1 zetel weg, zodat de achterstand op NSC nu nog 4 zetels is. Uit de overgangstabel is op te maken dat over de hele linie de overgangen iets afnemen.

De PVV is 2 zetels gestegen en staat nu nog maar 3 zetels achter op PvdA/GroenLinks. Daar zien we dat over de hele linie de overgangen stijgen.

Bij de overige partijen zien we dat CDA en DENK 1 zetel zijn gestegen en dat PvdD en JA21 1 zetel zijn gedaald.

De grootste partij

We hebben gevraagd, wie men verwacht dat de grootste partij wordt. NSC staat dan duidelijk op 1 (47%), VVD op 2 (33%) en PvdA/GroenLinks ver erachter op 3 (6%).

Dit is het overzicht naar het huidig stemgedrag. Ook de kiezers van PvdA/GroenLinks verwachten het meest dat NSC de grootste partij wordt.

Andere partijen een kans op stem

Voor de vijf grootste partijen hebben we een overzicht gemaakt welke andere partijen men nog een kans geeft op een stem. Het overzicht is gemaakt voor de meting van begin september (direct na de aankondiging van de oprichting van NSC) en van dit weekend.

De groep “geen enkele partij” is in ruim 2 maanden gestegen van 24% naar 32.

NSC en BBB worden het meest genoemd, maar het percentage is nu wat lager dan ruim 2 maanden geleden (NSC van 23% naar 18% en BBB  van 20% naar 17%.).

Overgangen

Voor de vijf grootste partijen laten we het verloop zien van de partijen die men noemt, die ook nog een kans hebben op een stem.

Maximale en minimale uitslag

Uit de vorige tabellen en grafieken is op te maken dat de meerderheid van degenen die een partij van voorkeur hebben een andere partij ook een kans geven. Maar de ervaring leert dat die 2e, 3e en misschien zelfs 4e partij (beduidend) minder kans heeft op een stem dan de eerste keuze.

Om een inschatting te maken van welke marges er per partij zijn heb ik de aannames gedaan dat een derde van de kans die men andere partijen geeft effectief tot een overgang van keuze leidt. Op die manier is er een beeld te geven van de (theoretische) maximale uitslag van een partij en de minimale uitslag. Het is “theoretisch” omdat het niet zo zal zijn dat alle kiezers dan overgaan naar al die andere partijen, maar hooguit een deel naar een paar partijen.

De tabel geeft toch wel een goede indruk van de marges die er per partij zijn, maar de kans is dus heel klein dat bij meer dan 2 partijen over de maximale grenzen gaan of onder de minimale grenzen dalen.

Bij de tabel worden de huidige zetels gegeven voorafgaande aan de berekening van de restzetels. Op die manier kunnen we de tabel ook maken met zetelfracties.

Verschuivingen in de komende 10 dagen

Het beeld wat nu getoond is zal alleen nog de komende 10 dagen fors veranderen als er een grote gebeurtenis plaats vindt met een sterke impact op de electorale verhoudingen. Dat kan dus iets zijn tijdens de laatste debatten. En dan met name daar waar Geert Wilders nu ook bij de tv-debatten gaat meedoen. Of een externe gebeurtenis met een grote emotionele/politieke impact in Nederland.

Volgend weekend volgt de voorlaatste peiling voor de verkiezingen van 22 november 2023.

U heeft zojuist gelezen: NSC valt wat terug, PVV komt dichterbij.

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Zo kan wel een regering gevormd worden die verbindt - 69285
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237