Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Geen maatregelen, want Kerst kan best!

Geen maatregelen, want Kerst kan best! - 13132
Samenvatting van het artikel

Deze week wordt door OMT en regering voorgesorteerd op de aanpak tijdens Kerst. Maar we zien al weer de usual suspects hinten op het niet versoepelen van de maatregelen. Dat zou niet alleen onnodig zijn, maar ook nog in alle opzichten slecht voor de bevolking.

Lees volledig artikel: Geen maatregelen, want Kerst kan best!

Leestijd: 4 minuten

Geen maatregelen, want Kerst kan best!

Deze week wordt door OMT en regering voorgesorteerd op de aanpak tijdens Kerst. Dit weekend is er beraad in het Catshuis en ergens tussen de 8e en de 15e horen we wat de beslissingen zullen zijn. Maar we zien al weer de usual suspects aan het voorsorteren. Gommers gaf al aan dat we “Kerst dit jaar moeten overslaan”. Het OMT wil laten onderzoeken of scholen 1 week eerder gesloten kunnen worden. En zowel Rutte als De Jonge willen nog niets zeggen, maar op basis van hun opmerkingen denk ik niet dat de Kerstman zijn rendieren al aan het spannen is voor zijn arrenslee.

Van Dissel bij Nieuwsuur (en ook anderen) stellen dat de cijfers aan het stagneren zijn. Het periodieke gesprek van Van Dissel en Wallinga  met de NOS van dit weekend gaf hetzelfde beeld. Voor het eerst zeiden ze daar hetgene wat ik al half oktober had gemeld toen de gedeeltelijke lockdown tot half december werd aangekondigd. Dat het waarschijnlijk tot en met maart gaat duren.

Dit was mijn tekst op 14 oktober:

“Ik denk dat de aangekondigde maatregelen in de komende weken tot een vertraging van de groei of tot een daling leiden. Alleen gaat het een stuk langzamer dan gewenst, omdat die belangrijke besmettingsweg in Nederland niet wordt onderkend. Ik ben dan ook bang dat we deze situatie tot eind maart/begin april houden. Met grote gevolgen voor alle onderdelen van onze samenleving.”

Het model is heilig

Het trieste aan die maandelijkse gesprekken met Van Dissel en Wallinga is dat hun interpretaties van de ontwikkelingen van de besmettingen zo simplistisch is. Ze hebben een model en als de cijfers minder gunstig verlopen dan het model aangeeft, dan ligt het aan het gedrag van de mensen. Omdat het niet aan het model kan liggen, ligt het dus blijkbaar aan “ons” , dus raden ze ingrepen aan, waardoor we minder gemakkelijk dat ‘slechte” gedrag kunnen vertonen.

Dus moeten we wel gestraft worden omdat de cijfers niet genoeg naar beneden gaan, nietwaar?

Maar dan worden een paar belangrijke zaken finaal over het hoofd gezien:

  1. Op het hoogtepunt (3 november) lagen er volgens het LCPS 2653 personen in de ziekenhuizen met Covid19. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was 363 op één dag. Nu, 25 dagen later, is het aantal gedaald naar 1711 personen in de ziekenhuizen. In 3,5 week een daling van 35%. Het aantal nieuwe opnames was de laatste dagen constant onder de 200, bijna de helft onder het hoogtepunt van 3 november.
  2. De vorige week is het aantal uitgevoerde testen met 10% gestegen. Dus het percentage positieve testen nam af van 13,8% naar 12,2%. Als we de dagen van deze week tot nu toe vergelijken met die van de vorige week (meldingen bij RIVM per dag) dan zien we dit:
 deze weekvorige week
woensdag44596070
donderdag57435933
vrijdag44706054
zaterdag44594996
zondag56095388
Totaal2474028441

Niet slechter

Deze laatste 5 dagen laten dus zien dat vergeleken met dezelfde dag een week geleden er een daling is van  13%. Nu weten we niet hoe het de resterende drie dagen zullen verlopen. En helaas ook niet hoeveel testen er zijn uitgevoerd. (meer dan vorige week of minder dan vorige week?). Maar tot nu toe is er geen echte reden om te veronderstellen dat deze week de cijfers dus slechter geworden zijn dan de vorige week, integendeel.

  1. Als de werkelijkheid andere cijfers laat zien dan het model, dan hoeft het niet aan de mensen te liggen, die zich niet houden aan wat het RIVM denkt dat we zouden moeten doen. Maar het kan (ook) liggen aan het feit dat het model niet klopt. Dat bepaalde factoren niet goed zijn ingeschat, met andere factoren geen rekening zijn gehouden, etc. etc. En dan krijgen wij als bevolking de schuld, terwijl die geheel of ten dele ligt aan de modelbouwer(s) bij het RIVM.

We weten in ieder geval dat bij de modellen van het RIVM geen rekening gehouden wordt met grote schades anders dan die als gevolg van het virus. Men is totaal niet bezig met de overige schade aan de volksgezondheid door een gedeeltelijke lockdown (zoals te weinig beweging, gewichtstoename, gebrek aan levensvreugde, etc.)

Waarom zouden alleen de cijfers van dit model t.a.v. de besmettingen volledig leidend moeten zijn voor de besluitvorming? En kan voor de feestdagen geen aanpak gevolgd worden, die wel rekening houdt met die andere schades?

  1. Dat de scholen dicht zijn tijdens de kersvakantie zal op zichzelf al een extra daling betekenen van het aantal nieuwe besmettingen. Het vieren van Kerst en Oud en Nieuw kan dan wel voor extra besmettingen zorgen. Maar die zouden best wel eens behoorlijk kunnen worden gecompenseerd doordat de scholen dicht zijn op dat moment.

Kijk nu ook eens naar de voordelen!

Concluderend: het kunnen vieren van Kerst en Oud en Nieuw heeft ook positieve effecten op mensen. Zeker als men bij het RIVM inmiddels ook denkt dat veel maatregelen nog tot maart moeten worden volgehouden, dan zou men bij het afwegingsproces voor de Kerstdagen ook daarmee rekening kunnen houden. Juist omdat het nog zo lang kan duren, zal het even laten vieren van de teugels een positief effect hebben op de samenleving.

Naast alleen maar bestraffende meldingen van onze regering en RIVM en leden van het OMT zouden er ook credits gegeven kunnen worden voor het feit dat blijkbaar alleen al in november de nieuwe opnames in ziekenhuizen fors zijn gedaald. En dat was toch het primaire doel?

Kerst kan best. En dan denk ik aan een model dat het welbevinden van mensen mee in beschouwing zou nemen op sociaal en emotioneel vlak (en dus ook qua gezondheid). Dan denk ik aan een aanpak, waarin bijvoorbeeld tussen 20 december en 2 januari maximaal 10 mensen op bezoek mogen komen van maximaal 3 verschillende huishouden.

Premier Rutte dient dan wel aan te geven dat mensen elke keer als ze hun handen aan het stukwassen of desinfecteren zijn, ook moeten denken aan ventilatie en een goed luchtvochtigheid niveau als er bezoek komt. Want dan zal het per saldo zeker meevallen. En hebben de mensen een batig saldo opgebouwd, waarmee ze beter de winter door kunnen komen.

Afwisseling…

Het zou fijn zijn als we een keer merken dat bij de besluitvorming van het kabinet men de oren niet alleen laat hangen naar een slecht werkend model en het compleet eenzijdige beeld van wat belangrijk is in onze samenleving, een model dat mensen als Van Dissel ons keer op keer voorschotelt. Misschien zou het voor de afwisseling leuk zijn als Van Dissel bij de volgende briefing in de Tweede Kamer met een verassing komt, en als Kerstman verkleed vertelt dat we met Kerst en Oud en Nieuw wat meer mogen. In dat geval kom ik mee als rendier.

U heeft zojuist gelezen: Geen maatregelen, want Kerst kan best!

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Zo kan wel een regering gevormd worden die verbindt - 69285