Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Coronabeleid RIVM met mondkapjes voor de ogen

Coronabeleid RIVM met mondkapjes voor de ogen - 17544
Samenvatting van het artikel

Vanmiddag komt het nieuwe weekbericht van het RIVM. Veel ervan valt nu al te voorspellen. De grote derde golf dreigt nu in april te komen. Daarom kan er nog geen maatregelen verzacht te worden. Maar zowel het RIVM als de regering blijven met alleen naar de RIVM modellen aan het kijken en niet naar wat er in andere landen gebeurt.

Lees volledig artikel: Coronabeleid RIVM met mondkapjes voor de ogen

Leestijd: 6 minuten

VVD verkiezingsuitzending

Vanmiddag komt het RIVM weer met het weekrapport. Gezien de persconferentie gisteravond, het meest recente OMT advies en het interview met Van Dissel en Wallinga bij de NOS van afgelopen zaterdag heb je weinig fantasie nodig om te weten hoe dat rapport eruit komt te zien. En vooral welke conclusies het RIVM zal trekken en wat de media vervolgens over Nederland zal uitstorten.

Als je de data volgt in Nederland en de data en ontwikkelingen in het buitenland, is het verbijsterend hoe de regering zich nog steeds kritiekloos volledig onderwerpt aan het OMT, in casu Jaap van Dissel. Waardoor er eigenlijk gisteren geen Corona persconferentie kwam, maar een VVD- verkiezingsuitzending.

Want er werd amper wat nieuws aangekondigd. Ja, jongeren mogen weer zwemles krijgen, in grotere winkels mogen wat meer klanten komen en het buitensporten is iets verruimd. Voor de rest is er alleen aangegeven wat er gaat gebeuren na 30 maart als de omstandigheden dat toelaten. Ik vraag me af of de persconferentie precies hetzelfde was geweest als er volgende week geen verkiezingen zijn.

Het wordt tijd dat het mondkapjes niet langer voor de ogen wordt gedragen.

Het RIVM rapport vanmiddag

Dit zijn de cijfers waarmee het RIVM vanmiddag komt (er moet nog één dag binnenkomen, dus er is nog een kleine marge):

 • Het aantal positieve testen de afgelopen week is ongeveer hetzelfde als de vorige week (of iets minder).
 • Het aantal uitgevoerde testen door de GGD is met circa 6% gestegen.
 • Het percentage positieve testen is gedaald van 8,9% naar 8,0%.
 • Het aantal overlijdensgevallen is afgenomen.
 • De situatie in de zorginstellingen is verbeterd.
 • Het aantal ziekenhuisopnames is ongeveer gelijk gebleven of iets gedaald.
 • Het aantal Ic-opnames is iets gestegen.
 • De reproductiefactor van 19 februari (van 19 februari dus) ligt iets boven de 1 (ik schat 1,02). De Britse variant zal vanuit de RIVM goocheldoos op ongeveer 1,12 uitkomen. De klassieke variant rond de 0,87.  (De Zuid-Afrikaanse variant krijgt ook een waarde toegewezen, die zal iets onder die van de Britse variant uitkomen (1,09 of zo).
 • Plus dat men meldt dat op basis van de Kiemsurveillance de Britse variant in Nederland nu meer dan twee derde van de besmettingen betreft (vrijwel dezelfde waarde als die het RIVM 5 weken geleden meldde, voor eind januari).

Deze grafiek werd zaterdag gebruikt bij het Catshuisoverleg.

Coronabeleid RIVM met mondkapjes voor de ogen - 17526

(Ik kom in de komende dagen terug op deze grafiek.)

Je zou zeggen: dit is eigenlijk een rustig en hoopgevend beeld, nu we kort voor de lente zitten. Zeker als je beseft dat het aantal positief getesten extra is toegenomen omdat sinds half februari meer wordt getest. (Inmiddels is 10% van alle positief getesten in de leeftijdsklasse tussen 0 en 12 jaar.

Dat aantal is duidelijke gestegen omdat sinds de opening van de basisscholen het testbeleid t.a.v. deze leeftijdsgroep fors is verruimd. Als dat testbeleid niet veranderd was, dan zou het aantal positief getesten nu circa 5% lager gelegen hebben).

Maar dat is niet wat de conclusies zullen zijn van het RIVM vanmiddag.

Men zal bij hun toelichting het volgende gaan benadrukken:

 • Er zijn een aantal regio’s waar de cijfers duidelijk slechter zijn, zoals de kop van Noord-Holland.
 • De Zuid-Afrikaanse variant is ook in opkomst.
 • We zitten nog in de eerste fase van de derde golf. Volgens het model zal dat in de tweede helft van april tot hoge cijfers kunnen leiden in de ziekenhuizen en op de Ic’s.
 • Met de maatregelen die genomen zijn, zoals de avondklok, hebben we de reproductiefactor weer dicht bij de 1 kunnen krijgen.
 • Sinds 2 maart hebben we al wat verruimingen van maatregelen genomen, dus we lopen het risico dat het weer gaat stijgen en we kunnen ons niet permitteren maatregelen te versoepelen door die dreigende hoge derde golf in april.

En de media zullen weer, net zoals ieder week, deze informatie vrijwel kritiekloos overnemen en over de Nederlanders uitstorten, zodat nog steeds de meerderheid van de Nederlanders vindt dat dit een verstandig beleid is.

De kritische vragen

Maar de echte kritische vragen zullen waarschijnlijk weer niet gesteld worden. Daarom hier een aantal suggesties:

Britse variant

Eind januari werd gezegd dat de Britse variant al meer dan de helft van de besmettingen betrof. Dat is dus een stuk langzamer gegaan dan u gedacht heeft. Maar dan is de mate van besmettelijkheid toch ook een stuk lager dan u gedacht heeft?

Derde golf

In januari werd verwacht dat in maart de hoge golf van de ziekenhuisopnames door de derde golf zou ontstaan. Die is niet gekomen. Nu wordt gezegd dat het in april zal komen. Waarom zal dat nu wel zo zijn?

Denemarken en Zwitserland

In landen als Denemarken en in delen van Zwitserland is de Britse variant al wel dominant. De cijfers ontwikkelen zich daar gunstig. Waarom zouden die in Nederland zich dan wel ongunstig gaan ontwikkelen? (terwijl in die landen de maatregelen minder streng zijn dan in Nederland).

Winkels, zwembaden en scholen

Nog steeds ontwikkelen de cijfers in België zich in lijn met die van Nederland. Toch zijn daar de winkels en de zwembaden en de scholen wel open. En begint de avondklok in Vlaanderen pas om 12 uur ’s avonds. Waarom kunnen we dat dan niet doen in Nederland?

Reproductiefactor

De reproductiefactor van 1,14 van 12 februari kan, zeker als we de ziekenhuisopnames van eind februari bekijken, beschouwd worden als een bij effect van het minder testen in de winterweek (waarin 12 februari viel) en het beduidend meer testen in de lenteweek erna. Zelfs Prof. Wallinga erkent dat in het interview met de NOS afgelopen zaterdag. Dit benadrukt het grote probleem van het berekenen van de reproductiefactor op basis van de positief getesten! Waarom keert het RIVM niet terug naar het berekenen van de reproductiefactor op basis van de ziekenhuisopnames? Die geven toch een stabieler beeld en zijn niet afhankelijk van testcapaciteit, testbereidheid en veranderingen in het testbeleid?

1,5 meter afstand

We kunnen nog de zorgen horen die uitgesproken werden door OMT-leden over al die mensen die buiten aan het schaatsen waren en die, oh hoe erg, daar toch niet onderling 1,5 meter afstand hielden.  De cijfers laten niet zien dat daardoor extra besmettingen zijn ontstaan. Zou dat nu niet eens tijd worden om te erkennen dat we buiten veel meer kunnen doen dan gezegd wordt (zowel qua sport als qua ontspanning)?

Alle schade wordt genegeerd

Hoe kan het zijn dat de regering nog steeds haar oren laat hangen naar de meest negatieve prognoses van het (niet transparante) model van het RIVM, terwijl men alle schade door de maatregelen compleet negeert (en er alleen lippendienst aan bewijst)? 

Ik zie een paar lichtpuntjes

Doordat de prognoses van het RIVM op basis van hun model rondom de hoge derde golf niet uitkomen, zal men zich toch steeds meer achter de oren gaan krabben. Natuurlijk wordt dan gezegd dat het komt door de genomen maatregelen, maar als je naar andere landen kijkt, weet je dat bij het RIVM het steeds een kwestie is van het vinden van de door henzelf verstopte paaseieren.

Na 17 maart spelen de kiezers bij de politici een veel kleinere rol dan ervoor. Het zou wellicht het moment kunnen worden waar leden van de regering datgene gaan doen wat ze in hun hart wel wilden, maar niet durfden te doen, omdat OMT-leden, met de hulp van de media, de bevolking in angst hiel en uitging van het negatiefste scenario. Juist omdat in een aantal landen (Israël en Engeland) men al een stuk verder is met vaccineren wordt dat ook een vorm van referentiepunt voor veel mensen. Hoe de OMT-leden ook gaan waarschuwen. (Met o.a. de waarschuwing die in Israël als is geloochenstraft dat mensen die gevaccineerd zijn anderen nog wel zouden kunnen besmetten).

Seizoen

Mooi lenteweer gaat twee grote effecten hebben. Allereerst zal dit ervoor zorgen dat de verspreiding van het virus fors afneemt. (Ik gooi steeds een schoen naar de tv als ik OMT-leden hoor zeggen dat in warme gebieden het virus ook uitbrak. Maar blijkbaar hebben nog steeds niet begrepen dat ook bij griep het seizoenspatroon boven de 30 graden Noorderbreedte duidelijk anders is dan dichter bij de evenaar). Daarnaast zal de druk van de bevolking om naar buiten te gaan, in de zon te zitten en op terrassen zo groot zijn, dat het onbegonnen werd wordt voor autoriteiten (en tot spanningen zal leiden) om dat maar te blijven tegenhouden.

RIVM/OMT en de regering heeft er alle belang bij om te wijzen op het positieve effect van het vaccineren. Dus hun toon zal van angstig/negatief gaan veranderen van hoopvol/positief.

Direct na de verkiezingen begint het overleg over de vorming van ons landsbestuur. Ik denk/hoop dat dit op een andere manier zal gaan gebeuren dan voorheen. Meer partijen worden erbij betrokken en vooral gericht op de problemen van de kortere termijn. (Misschien zelfs met de afspraak om nieuwe verkiezingen over uiterlijk twee jaar te houden). Deze crisisvariant van een kabinet, inclusief de politieke leiders van de deelnemende partijen, zullen beseffen dat ze geen kant op zullen kunnen als ze Van Dissel en het OMT in dezelfde machtige positie houden.

Criticaster

Maar ik ben bang dat ik nog een behoorlijke tijd bezig moet blijven om u van objectieve informatie te voorzien en als criticaster te blijven functioneren van onze regering en het RIVM, OMT en de meeste medici die we op tv langs zien komen.

U heeft zojuist gelezen: Coronabeleid met mondkapjes voor de ogen.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Om dat te kunnen blijven doen met maurice.nl vragen we u om een kleine bijdrage.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963