Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Begin 2020 dacht van Dissel nog wel dat het aerosolen waren!

Begin 2020 dacht van Dissel nog wel dat het aerosolen waren! - 20623
Samenvatting van het artikel

Begin 2020 schreef Jaap van Dissel een artikel over de uitbraak van SARS-1 via aerosolen in een appartementen complex in Hong Kong. Kort erna ontkende hij in navolging van de WHO dat de opvolger van SARS-1 zich via aerosolen verspreidde. Pas als volledig door hem wordt omarmd dat de verspreiding van Covid-19 (en influenza) vooral door de lucht gaat, zullen er effectieve maatregelen genomen worden, zoals een veiliger binnenklimaat.

Lees volledig artikel: Begin 2020 dacht van Dissel nog wel dat het aerosolen waren!

Leestijd: 2 minuten

Het eerste kwartaalnummer van 2020 van Biowetenschappen en Maatschappij  had als titel “Help ik ben Besmet” en als ondertitel “Zijn we voorbereid op de volgende uitbraak van  infectieziekte X”. De redactie wordt o.a. gevormd door Prof. Van Dissel. Om meerdere redenen is het interessant om met de kennis van nu dit nummer eens door te bladeren.

Maar het wordt helemaal interessant als je het artikel leest van Prof. Van Dissel over een zeer belangwekkende uitbraak in Hong Kong tijdens SARS-1 in 2003 in het Amoy Gardens Complex. Daar zijn ruim 300 bewoners geïnfecteerd geraakt door het inademen van aerosolen!

Via de riolering

In dat artikel van Van Dissel beschrijft hij dat het via de riolering gebeurd moet zijn. (Via aerosolen van uitwerpselen van mensen).  Maar er is een andere stroming die, via de analyse van de verspreiding van het virus over de appartementen in het complex, berekend heeft dat het niet via die uitwerpselen is gegaan, maar via de lucht.

Maar of het nu het één of het ander is: het is natuurlijk wel heel boeiend dat Van Dissel begin 2020 een artikel beschrijft hoe SARS-1 zich via aerosolen verspreidt, maar dat het bij de nieuwste Corona-variant niet het geval zou zijn.

Herinnert u zich nog hoe Van Dissel bij uitbraken van besmettingen in 2020 aangaf dat het in de koffiekamer gebeurd moest zijn waar men geen 1,5 meter afstand bewaarde? Of hoe het RIVM en kompanen met man en macht probeerden te ontkennen dat de verspreiding in de zorginstelling van Maassluis via de ventilatie verliep?

Dit is de interessante studie uit 2004 over de uitbraak in het complex in Hong Kong. Hier wordt berekend dat besmettingen via de lucht moeten zijn gegaan.

En dit is het verhaal dat Van Dissel hierover begin 2020 heeft geschreven.

Begin 2020 dacht van Dissel nog wel dat het aerosolen waren! - 20603
Begin 2020 dacht van Dissel nog wel dat het aerosolen waren! - 20604

Maar vanaf februari 2020 was de lijn van de WHO dat Covid-19 zich niet via aerosolen verspreidde. De verspreiding zou vrijwel volledig via grote druppels verlopen. Een uitleg waar Van Dissel, het RIVM en OMT zich aan conformeerden. Die opvatting was o.a. terug te vinden in deze expliciete vermelding van de WHO eind maart 2020.

Begin 2020 dacht van Dissel nog wel dat het aerosolen waren! - 20621

Geen aerosole verspreiding?!

Dus ondanks de kennis die Van Dissel blijkbaar had over de uitbraak van SARS-1 in dat complex in Hong Kong, conformeerden hij en zijn organisatie zich aan de door de WHO uitgezette lijn, dat er geen aerosole verspreiding van het nieuwe virus was.

Deze volledige ontkenning van de rol van aerosolen bij de uitbraak van Covid-19 door WHO, RIVM en Van Dissel in die eerste maanden, en het nu slechts schoorvoetend erkennen van een kleine rol van de verspreiding door de lucht, zorgde en zorgt ervoor dat er veel onnodige slachtoffers vielen en vallen.

Of we nu in de toekomst risico’s lopen op een nieuwe Corona-uitbraak of nieuwe griepuitbraken, het uitvoeren van een Deltaplan Ventilatie, zoals door mij bijna één jaar geleden is voorgesteld, is nu net zo belangrijke en urgent als vorig jaar.

Maar zolang we ons niet ontworstelen aan de koppigheid van Van Dissel en zijn kompanen om echt te leren van de wetenschappelijke kennis over aerosolen-verspreiding, die inmiddels wereldwijd steeds meer wordt omarmd, zullen we het risico blijven houden op nieuwe ontwrichtingen van de samenleving.

Help ons dit aan de orde te blijven stellen, want het is – helaas – nog steeds nodig. Klik hier voor een (kleine) donatie.

U heeft zojuist gelezen: Begin 2020 dacht Van Dissel nog wel dat het aerosolen waren!

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Electorale formatie obstipatie: de cijfers - 86688
Keulemans en zijn uitvoering van de NRW-regel “Negeren, Ridiculiseren, We wisten het altijd al” - 86583