Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 25 juli

Covid Dagcijfers 26 mei 2021 - 20420
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd. Vandaag de cijfers voor 25 juli 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 25 juli

Leestijd: 2 minuten

Dagcijfers

Zoals gisteren al verwacht werd daalde de cijfers bij de GGD op vrijdag weer fors. Ook ten aanzien van de week ervoor is er bijna een daling van 50%. (Dat duidt op een reproductiefactor van onder de 0,80).

Dagcijfers 25 juli - 21982

Omdat zaterdag en zondag altijd lagere cijfers zijn, omdat er minder mensen komen is de kans heel groot dat de cijfers bij de GGD duidelijk onder de 4000 positieve testen gaan dalen. Mede op basis van de grafiek van Spanje, die we eerder toonden, mag daarbij aangenomen worden dat minstens 50% van de positief getesten geen symptomen hebben.

Lezenswaardig is dit verhaal van de 5000 meter loper Foppen en zijn avonturen met de PCR-test. Die had vier (!) maanden geleden corona gehad, maar blijkt nog steeds af en toe positief te testen bij de PCR-test. De artsen zeggen dat dit kan komen door virusdeeltjes van de besmetting toen, die nog in zijn neus/keel aanwezig zijn. Ik moet dan denken aan het artikel van 13 maanden geleden dat ik geschreven had met daarin voor het eerst de term “false positives”. Dat juist bij een dalende trend het aandeel positief getesten die niet meer besmettelijk waren, steeds groter werd. Onze usual suspects aan deskundigen die daar toen over gevraagd werden vonden het ronduit belachelijk dat dit gesuggereerd werd.

En terwijl in het najaar steeds meer erover werd gepubliceerd (o.a. dit artikel in New York Times) deed men in Nederland of de neus bloedde. En nog steeds wordt er nog geen enkele voorziening getroffen om uit de positieve testen de niet meer besmettelijke personen te halen.

Als we naar de ontwikkeling van de cijfers naar leeftijd kijken dan zien we steeds meer aftekenen dat er ook bij de groepen boven de 40 jaar een afvlakking en daling begonnen is.

Dagcijfers 25 juli - 21983

Dat zal gaan betekenen dat we ook bij de ziekenhuisopnames een stablisatie en daling zullen gaan zien. Maar dat gebeurt altijd wat later en de weekendcijfers zijn doorgaans onbetrouwbaar. Nog steeds denken we dat die daling pas goed zichtbaar bij de cijfers van aanstaande woensdag.

In dat kader is het ook weer bijzonder de prognoses van het RIVM te bekijken. Op dinsdag 13 juli gaf Aura Timen een toelichting bij de Tweede Kamer over de verwachte ontwikkelingen van de IC-opnames.  Dit was de kop in de Volkskrant. Dagcijfers 25 juli - 21984

Op dit moment is de IC-bezetting rond de 130 patiënten. Wellicht zal die 150 nog wel aangetikt worden, maar het is de zoveelste keer dat de modellen van het RIVM het negatieve scenario zwaar overschatten, maar daarbij wel de sfeer zet. De komende week zal om meerdere reden heel belangrijk worden. Niet alleen de afvlakking en daling van de ziekenhuisopnames, die ergens in het tweede deel van de week zichtbaar moet zijn. Maar ook wat er in Engeland gebeurt na Freedom Day (19 juli). Zullen de cijfers, die de laatste paar dagen daar aan het dalen zijn, weer gaan stijgen of niet.  We houden de vinger aan de pols.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.