Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het belang van luchtfiltering bij bestrijding van Covid-19 én griep

Het belang van luchtfiltering bij bestrijding van Covid-19 én griep - 24040
Samenvatting van het artikel

In een nieuwe studie wordt -nogmaals- aangetoond hoe belangrijk het uit de lucht filteren van virus is. Zowel bij bestrijding van Covid-19 als griep. Alleen het RIVM ziet daar het belang niet zo van in. Naast professionele apparaten is het ook mogelijk om zelf eentje in elkaar te zetten. Dat wordt in de VS al op ruime schaal op scholen gedaan.

Lees volledig artikel: Het belang van luchtfiltering bij bestrijding van Covid-19 én griep

Leestijd: 3 minuten

Het belang van luchtfiltering bij bestrijding van Covid-19 én griep

Veiliger binnenruimtes

Niet alleen Covid-19 verspreidt zich via de lucht, ook griep doet dat. Linsey Marr heeft zich met o.a. Jose Jimenez en Kimberley Prather vanaf april vorig jaar sterk ingespannen om de WHO en de medische wereld ervan te overtuigen, dat Covid-19 airborne is. Linsey heeft dat tien jaar geleden ook voor griep aangetoond!

Onlangs publiceerden zij een belangwekkend historisch overzicht van de ontwikkelingen in de medische wetenschap rondom de verspreidingsweg van virussen voor luchtweginfecties. De Daily Telegraph gaf daar een goede samenvatting van. (De website Virusvaria vertaalde dat artikel in het Nederlands).

Dus door het veilig maken van binnenruimtes kan de verspreiding van Covid-19 en griep sterk worden tegengegaan. Veel frisse lucht (goede ventilatie) is daarbij belangrijk. En in de herfst en wintermaanden het juiste luchtvochtigheidsniveau (bij kamertemperatuur een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 45%).

Apparaten

Er zijn ook nogal wat apparaten, die claimen virus uit de lucht te halen. Vorig jaar hebben we daar een overzicht van gemaakt. Onderin treft u een spreadsheet met daarin een overzicht van 35 verschillende apparaten die op de markt zijn. Daarbij hebben we niet de pretentie om vast te stellen of de claims van de afzonderlijke aanbieders terecht zijn of niet. Maar er zijn veel aanwijzingen dat luchtfiltering zeker helpt.

In Nature van afgelopen woensdag staat een verslag van een onderzoek naar portable air filters. In een ziekenhuis is onderzoek naar dat effect gedaan en de resultaten zijn zeer positief. Dit is de conclusie van dat onderzoek:

Het belang van luchtfiltering bij bestrijding van Covid-19 én griep - 24027

In De Telegraaf stond toevallig ook woensdag een artikel over één van de aanbieders van luchtfilter apparatuur. Dit is de kop.

Het belang van luchtfiltering bij bestrijding van Covid-19 én griep - 24030

De aanbieder legt uit hoe de werking is van zijn luchtfilter apparaat. In zijn uitleg herken ik veel van wat ik ook van andere aanbieders heb gehoord en wat mij zeer plausibel lijkt. Goede ventilatie is van groot belang. Maar gecombineerd met een goede luchtfiltering werkt dit het best, zoals ook in het artikel wordt uitgelegd. In Nederland is er echter weinig belangstelling, zoals de aanbieder beschrijft:

Het belang van luchtfiltering bij bestrijding van Covid-19 én griep - 24031

Trieste reactie

In Duitsland is de overheid als sinds september vorig jaar intensief bezig dit soort apparaten te laten plaatsen in zorginstellingen en scholen, via een subsidiesysteem. Maar daar hoef je in Nederland niet aan te denken. Want dit was de – trieste – reactie van een woordvoerder van het RIVM.

Het belang van luchtfiltering bij bestrijding van Covid-19 én griep - 24032

Ik vind het stuitend dat deze woordvoerder “internationale consensus” aanvoert. Dat klopte inderdaad in maart 2020, maar dat is inmiddels wel veranderd. Op veel plekken in de wereld hebben tegenhangers van het RIVM (vaak CDC genoemd) al geaccepteerd dat ‘door de lucht’ de dominante verspreidingsweg is voor het virus. En als die woordvoerder ca. 100 kilometer naar het Zuiden zou reizen vanuit Bilthoven, dan zal hij merken dat het beleid in België inmiddels wel gericht is op het veilig maken van binnenruimtes (met CO2-meters en protocollen).

Plus dat de overdracht binnen een afstand van 1,5 meter voor het overgrote deel ook verloopt via aerogene verspreiding. (Want waarom zou de besmetting in de buitenlucht, waar grote groepen mensen dicht op elkaar staan, anders maar heel weinig voorkomen?). En omdat de besmetting gebeurt als er een bepaalde virale doses is overschreden, zal elke inspanning om het aantal virusdeeltjes in een ruimte doen verminderen, rendement opleveren.

Doe het dan maar zelf

Nu zijn veel van die luchtfiltering apparaten behoorlijk duur. Althans als je ze wil gebruiken voor grotere ruimtes, zoals klaslokalen e.d.  En omdat de overheid in Nederland zo terughoudend is om dit te bevorderen (met dank aan het RIVM) wil ik graag wijzen op een beweging in de VS. Zij geven namelijk handvaten om zelf een zogenaamde Corsi-Rosenthal Air Filter Box te maken. De kosten zijn zeer beperkt en als je een beetje handig bent, kun je het blijkbaar maken.

Je hebt 4 MERV filters nodig (50cm), een ventilator, karton, plakband en twee rechterhanden. Hier staat een handleiding hoe je het kan maken  En dit is een YouTube filmpje met uitleg.  En deze pagina geeft ook een goede uitleg. Daar wordt geclaimd dat dit voor rond de 150 euro zou moeten kunnen.

Het belang van luchtfiltering bij bestrijding van Covid-19 én griep - 24033

Zoals gezegd: juist omdat het griepvirus zich ook (vooral?) door de lucht verspreidt is luchtfiltering apparatuur naast goede ventilatie in herfst en winter van groot belang. We hoeven niet op het RIVM te wachten, voordat zij uiteindelijk bereid zijn te erkennen wat het overgrote deel van de rest van de wereld inmiddels beseft. En als er geen geld of budget is voor professionele apparatuur, dan is deze Corsi-Rosenthal Box in ieder geval beter dan op je handen blijven zitten.

U heeft zojuist gelezen: Het belang van luchtfiltering bij bestrijding van Covid-19 én griep.

Steun onze site om dit soort relevante informatie te blijven verstrekken, zodat men zelf afwegingen kan maken, om datgene te doen wat van belang is in de eigen situatie. Daarom heet onze stichting “Oordeel Zelf”. Klik hier voor af en toe een kleine donatie.  

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.