Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Mijn oproep aan politici en media over 2G

Mijn oproep aan politici en media over 2G - 25333
Samenvatting van het artikel

Mijn oproep vanuit het diepst van mijn ziel aan politici en media om niet de 2G-regeling in Nederland in te voeren. Zowel op basis van principes als op basis van data.

Lees volledig artikel: Mijn oproep aan politici en media over 2G

Leestijd: 3 minuten

Vrijwel elke zondagochtend vroeg stuur ik – onder embargo – een mail met de nieuwste peiling naar een mailinglist van politici en media.

Vanmorgen stuurde ik een andere mail dan normaal met als onderwerp:

17

Al 17 jaar stuur ik u vrijwel iedere zondag een mail met de laatste peiling. Dat doe ik vandaag niet.

Ik was en ben teveel aangedaan, omdat blijkbaar toch ons landsbestuur het voornemen heeft om via de 2G-regeling een deel van de bevolking uit te sluiten bij een groot deel van hun mogelijke activiteiten buitenshuis.

En daar heb ik twee belangrijke redenen voor: een principiele en één op basis van data-analyse.

Principieel

Ik heb me in april/mei laten vaccineren, dus voor de activiteiten die ik zou willen doen, betekent de 2G-regeling voor mij t.a.v. de activiteiten die ik nu doe feitelijk geen belemmering.

Maar in werkelijkheid is die belemmering er wel. Want ik weet maar al te goed wat het uitsluiten van een bepaald deel van de bevolking betekent bij het mogen doen van bepaalde activiteiten. Ik heb het gehoord vanuit de ervaringen van mijn ouders uit een periode, die de zwartste bladzijde van onze geschiedenis is.

Die mochten op een gegeven moment ook bepaalde plekken niet meer bezoeken waar ze vaak kwamen: bioscopen, theaters, restaurants. En wat hen daarbij het meeste trof, was dat degenen die deze plekken nog wel mochten bezoeken, dat gewoon bleven doen. Die het blijkbaar niets deed om op plekken te komen, waar hun buurtgenoten, stadsgenoten, landgenoten niet meer mochten komen.

Als de 2G regeling wordt ingevoerd zal dat gevoel, wat ik van mijn ouders heb gehoord meenemen bij mijn eigen beslissing of ik überhaupt ergens binnen wil gaan waar de 2G-regeling voor geldt. Want ik zal in mijn gedachten de mensen buiten zien staan, die niet meer naar binnen mogen om welke reden zij dan ook hebben besloten om zich niet te laten vaccineren.

Maar ook de data vertellen me: niet doen

Los van het principiële punt zal de 2G regeling precies het tegenovergestelde bereiken van wat er geclaimd wordt.

Want datgene wat blijkbaar het landsbestuur voorgeschoteld krijgt ten aanzien van de vaccinatiegraad van de patiënten die in de ziekenhuizen worden opgenomen, is irrelevant ten opzichte van de situatie van dit moment. Dat het vaccineren zorgt dat men een 17 keer zo kleine kans heeft om in het ziekenhuis te komen, zoals Hugo de Jonge vertelde in de persconferentie van 12 november, is wel de situatie hoe het gemiddeld was tussen juli en 20 oktober.

Maar hij negeert daarbij dat de situatie inmiddels een heel andere is dan in juli. En vooral dat onder de ouderen, die met name in de ziekenhuizen komen, de bescherming van het vaccin tegen ziekenhuisopnames in de tijd gezien sterk is afgenomen. Die factor 17 voor het gemiddelde van gevaccineerden is bij de groep boven de 70 inmiddels gedaald naar een cijfer niet ver van de 2 af.

Aanjager van besmetting

Door de hoge incidentie is de Coronapas inmiddels juist een aanjager van de besmettingen. Omdat steeds meer gevaccineerden anderen kunnen besmetten, maar ook omdat de gevaccineerde ouderen onder degenen die aanwezig zijn op een 3G of 2G plek, een beduidend grotere kans hebben WEL in het ziekenhuis te komen, dan dat getal “17 keer zo weinig”  van Hugo de Jonge lijkt aan te geven.

In die 17 jaar heb ik vrijwel wekelijks een mail gestuurd met informatie, waarvan ik aannam dat u die interesseerde en wellicht zou bekijken.

Maar ik vraag, nee: ik smeek u, lees dit artikel dat ik geschreven heb waarin ik de cijfermatige misvatting rondom de Coronapas heb uitgewerkt.

Ook als u zich niet aangesproken voelt voor de principiële overwegingen m.b.t. het besluit van de 2G regeling, dan hoop ik in ieder geval dat u op basis van de data-analyse begrijpt dat het ook nog niet zal werken en juist voor een toename van de ziekenhuisopnames zal zorgen. Door zowel de schijnveiligheid als het feitelijke gevaar dat aanwezigen elkaar besmetten en mensen wel in de ziekenhuizen komen.

En als u mij niet geloof, luister dan naar Marcel Levi, vorige week in het RD.

Mijn oproep aan politici en media over 2G - 25264

En zij worden ook uitgesloten!

Ten slotte: ik heb in het afgelopen anderhalf jaar ook contact gehad met mensen met bepaalde gezondheidssituaties, waardoor ze niet gevaccineerd konden worden. Ik adviseerde ze hoe ze dan toch nog zo veilig mogelijk konden leven. Besef wat de 2G regeling voor die mensen betekent. Ik heb letterlijk een mail ontvangen van één van die personen, die aangaf dat ze dan liever zelfmoord pleegt dan compleet opgesloten te worden in haar huis.

Onlangs las ik een uitspraak van iemand die aangaf: Wat betekenen grondrechten precies als in een tijd van crisis die grondrechten niet meer gelden?

Ik hoop oprecht dat u, of u nu actief bent in de politiek of in de media (want dat zijn de mensen die op mijn mailinglist staan), eens goed in de spiegel wilt kijken. En u zich dan afvraagt of u als een maatregel enerzijds principieel een grens overgaat, en anderzijds nog contraproductief werkt ook, er direct of indirect uw medewerking aan wilt geven.

Veel wijsheid gewenst,

Maurice de Hond

U heeft zojuist gelezen: Mijn oproep aan politici en media t.a.v. 2G.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.