Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Stop ook de quarantaine

Stop ook de quarantaine - 32133
Samenvatting van het artikel

Nu ook een groot Californisch onderzoek laat zien dat het aantal ligdagen in het ziekenhuis per geïnfecteerde door Omikron met 86% daalt, moeten we Covid-19 niet meer anders behandelen dan griep. En dat betekent ook het afschaffen van de quarantaineregels, die de samenleving onnodig extra ontwrichten.

Lees volledig artikel: Stop ook de quarantaine

Leestijd: 5 minuten

Back to the future

Laten we eens terug gaan naar begin 2018 en doen alsof er toen al een PCR-test werd gebruikt om vast te stellen of iemand besmet was met het influenza-virus. Plus dat er sneltesten waren, waarmee mensen zichzelf eenvoudig thuis konden testen. Personen die zich verkouden voelden of hangerig, lieten zich testen om te zien of ze griep hadden.

In ziekenhuizen werden aparte maatregelen genomen voor mensen die griep hadden. Iedereen die opgenomen werd, ongeacht de reden, werd op griep getest.  Dagelijks hoorde je het aantal positief getesten met influenza en het aantal ziekenhuisopnames met of door dat virus.

Er waren strakke quarantaine-regels. Als je een tijdje was opgetrokken met iemand die kort erna positief op influenza was getest, moest je zelf 10 dagen in quarantaine. Die werd opgeheven als je vijf dagen later niet positief werd getest op influenza.

Hoe zou de griepepidemie van 2017-2018 dan verlopen zijn?

Ik denk dat de verandering ten opzichte van de werkelijke gang van zaken hooguit was geweest dat het aantal positieve gevallen wat langzamer was toegenomen en de griepepidemie wat langer had geduurd. Per saldo zou het aantal mensen dat die winter het virus opliep niet veranderd zijn.

Maar iets anders was wel gebeurd. Als per dag 200.000 mensen in quarantaine moesten gaan en de gemiddelde quarantaineduur was 5 dagen geweest, dan zaten 1 miljoen mensen per dag in quarantaine, dat is 11% van de beroepsbevolking. En dat is nog zonder degenen, die thuis bleven omdat ze koorts hadden en zich niet lekker voelden.

Voor mensen, die vanuit huis nog konden werken, zou die quarantaine niet zoveel uitgemaakt hebben. Maar in allerlei beroepen, die wel buitenshuis uitgeoefend moeten worden, zouden door die quarantaine behoorlijke problemen zijn ontstaan. Zeker in de zorg, waar het vanwege de griepepidemie toch al erg druk was.

Hier en nu

Steeds meer onderzoeksresultaten laten zien dat Omikron fors milder is dan de voorgangers. In Californië is een grote studie verschenen, die een vergelijking maakt tussen de zorglast van Delta en die van Omikron. Daaruit blijkt dat Omikron leidde tot:

 • 53% minder symptomatische ziekenhuisopnames
 • 74% minder risico op IC-opnames
 • 91% minder overlijdensgevallen

Maar toen ik de studie las, vond ik dit nog het meest opvallend:

 • 84% van de Omikron-patiënten, die waren opgenomen, lag maximaal 2 dagen in het ziekenhuis. Ik herhaal: maximaal 2 dagen! 90% was na 3 dagen al weer thuis.
 • 30% van de Delta-patiënten in het ziekenhuis lag er maximaal 2 dagen.
 • In totaal bleken Omikron-patiënten gemiddeld 70% minder dagen in het ziekenhuis te liggen dan Delta-patiënten.
 • Gecombineerd met de 53% kleinere kans om in het ziekenhuis terecht te komen, betekent dat een 86% lagere druk op de ziekenhuizen (in patiënten dagen) per positief geteste.

Nu kunnen we ook nog allerlei discussies voeren over het aantal geïnfecteerde mensen dat niet gedetecteerd wordt (wat bij Omikron hoger zal zijn dan bij Delta). Maar het is evident dat de zorglast van een Omikron-infectie vele malen lager is dan die van een Delta-infectie.

En, zoals ik ook al berekend had in dit artikel, is de ziektelast van Omikron een stuk lager dan die van griep in 2018. Op basis van de studie uit Californië is die grafiek van vorige week bijgesteld en ziet er nu als volgt uit:

Omikron 2022 lichter dan Griep 2018!

Stop ook de quarantaine - 32126

 Kijk eens goed naar deze cijfers. Omikron geeft een veel lagere druk op de ziekenhuizen (en IC’s). En zorgt daarbij voor beduidend minder sterfte dan Delta en griep in 2018.

Maar waarom hebben we dan nog steeds quarantaineregels, terwijl we die in 2018 tijdens de griepepidemie niet hadden? En wat zijn de gevolgen op de zorgdruk als er veel mensen, zonder infectie of symptomen in quarantaine zijn, en dus niet bij de zorg kunnen helpen? Waardoor we beperkende maatregelen in de samenleving handhaven louter door de gevolgen van de quarantaine regels?

Kom bij zinnen!

Ik word regelmatig geïnformeerd door mensen en hun gezinsleden over hun besmetting met Covid-19. De laatste tijd valt me op dat de tijd tussen zelf besmet worden en anderen kunnen besmetten duidelijk korter is dan een paar maanden geleden. En ook dat sneltest noch PCR test positief uitslaat, terwijl de eerste symptomen er al waren. Dat kon nog wel eens 24 tot 48 uren duren voordat het gebeurde.

Dit zal betekenen dat steeds meer geïnfecteerden anderen infecteren, voordat ze zelf beseffen dat ze geïnfecteerd zijn. Daarnaast weten we vanuit de ontwikkeling van de cijfers bij diverse eerdere golven, maar ook uit ervaringen in Zuid-Afrika en Londen in de laatste weken, dat na een snelle stijging van de cijfers vrij snel weer een ombuiging komt. Er is duidelijk een soort maximum, waarna er steeds minder mensen overblijven om besmet te raken en de cijfers dalen snel.

Dus als quarantaine nog iets doet, dan zorgt het hooguit voor een lichte vertraging van de snelheid van stijgen en voor het iets later bereiken van de piek van het aantal infecties.

Maar als we tegelijkertijd weten dat door Omikron geïnfecteerden tot een veel lagere last voor de ziekenhuizen leidt, wat doen we dan onszelf aan met de quarantaineregels? In feite verminderen we daardoor de zorgcapaciteit, omdat een deel van het personeel thuis moet blijven, zonder dat zij geïnfecteerd zijn of dat ze symptomen hebben! In hef FD stond gisteren dit artikel van Eize Wielinga en Jan Willem Bakker:

Stop ook de quarantaine - 32127

Covid-21

Het is in lijn met datgene wat wij ook op deze site schrijven sinds Omikron in Zuid-Afrika voor het eerst is vastgesteld. Het voorstel is om de Omikron variant ook Covid-21 te noemen om daarmee aan te geven dat het een virus is met duidelijk andere consequenties dan de voorgaande varianten.

Het als het ware instorten van het immuunsysteem na een dag of 10 na infectie, met grote gevolgen, komt bij Omikron – bijna – niet voor. Daarom ook werden er noch in Londen, noch in Californië patiënten gezien die een “mechanical ventilation bed” (kunstmatige beademing) nodig hadden met Omikron.

De enige logische consequentie van al het bovenstaande is om een aantal ingrijpende veranderingen door te voeren nu we in een compleet andere fase terecht zijn gekomen.

Laten we vanaf nu:

 1. alleen PCR-testen uit voeren bij personen met ernstige klachten, zodat vastgesteld kan worden of dat door Covid-21 komt,
 2. alleen ziekenhuisopnames registreren van mensen die wegens Covid-21 in het ziekenhuis terecht zijn gekomen,
 3. binnen het ziekenhuis niet meer zo een drastisch onderscheid maken tussen patiënten, die Covid-21 hebben of niet,
 4. stoppen met de (3G-)Coronatoegangspas,
 5. en last but not least: laten we de quarantaineregels afschaffen. Als mensen zich niet lekker voelen, moeten ze thuis blijven. Alle anderen kunnen doorgaan met hun leven. Net zoals ze het in 2018 deden nadat ze in contact waren gekomen met een grieppatiënt.

Waarschijnlijk zal het aantal geïnfecteerden sneller stijgen dan zonder het bovenstaande. Maar de top zal eerder gehaald worden en de daling eerder ingezet.

De ziekenhuisbelasting zal in het begin wat meer stijgen (dan wel door die lichte variant), maar er zal meer zorgpersoneel beschikbaar zijn.

Doen we het bovenstaande niet, dan zullen we nog langer lijken op een hond die achter zijn eigen staart aan rent. Uit angst om de samenleving te ontwrichten, ontwrichten we de samenleving.

U heeft zojuist gelezen: Stop ook de quarantaine.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Zolang deze Coronacrisis blijft is deze site helaas nodig. Steun maurice.nl af en toe financieel. Klik hier voor een (kleine) donatie.  

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205