Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 16 januari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 16 januari 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 16 januari 2022

Leestijd: 3 minuten

Covid-19 dagcijfers 16 januari 2022

Het aantal positieve testen bij de GGD afgelopen vrijdag was bijna 37.000. Een fractie meer dan het eerdere dagrecord van vier dagen ervoor. En 39% meer dan de week ervoor.

Maar, zoals eerder gezegd de cijfers zeggen niet zoveel, mede omdat het nogal veel bevestigingen zijn van een sneltest. En als de cijfers wel wat zouden zeggen, dan zijn de cijfers van maandag tot donderdag geen aanwijzing dat de cijfers met een rotvaart aan het stijgen zijn.

Covid Dagcijfers 16 januari 2022 - 32471

Ook  als je naar Amsterdam kijkt, waar Omikron het eerst de bijna 100% grens haalde, zien we die stabilisatie in die cijfers terug.

Covid Dagcijfers 16 januari 2022 - 32470

Naar leeftijd ziet het patroon er nu zo uit.

Covid Dagcijfers 16 januari 2022 - 32472

Goed te zien is dat in de groep tussen 20 en 30 jaar een duidelijke ombuiging te zien is. Maar ook bij die groep weten we niet precies wat dit betekent.

Om een aantal redenen is de groep 50-59 het meest interessant. Want dat is de leeftijdsgroep die, van de leeftijdsgroepen boven de 50 jaar, het eerst duidelijk is gaan stijgen. De eerste datum waarop dat was, was 29 december. Ik kom er zo op terug nadat we de ziekenhuiscijfers bekeken hebben.

De opnames waren vandaag (dat zijn ze dus van gisteren) wederom laag. Het waren er 105, waarvan 15 op de IC’s. Dat de bezetting hierdoor niet fors daalde kwam doordat in het weekend blijkbaar minder patiënten worden ontslagen. Ook morgen zullen we dat zien. Pas op dinsdag zal weer een daling te zien zijn van de bezetting. Die is trouwens op de IC’s gedaald naar 312.

De leeftijdsverdeling van de opnames laten het bekende patroon zien met langzamerhand meer een stabilisatie per leeftijdsklasse.Het totaalniveau ligt in de buurt van begin juni, maar met een wat andere leeftijdsverdeling.

Covid Dagcijfers 16 januari 2022 - 32473

Omdat het RIVM in haar laatste model (van 13 januari) had aangegeven dat de forse stijging van het aantal positieven (tot wel 80.000 per dag volgens Premier Rutte) zou gaan leiden tot een forse stijging van de ziekenhuisopnames is het belangrijk twee grafieken te  laten zien.

Allereerst deze van Maarten van den Berg (@mr_Smith_Econ). Het laat de complete ontkoppeling zien tussen het aantal positieve testen en de ziekenhuisopnames en sterfte.

Covid Dagcijfers 16 januari 2022 - 32474

Terwijl de groene lijn (aantal positieve testen) sinds eind december bijna 3 keer zo hoog is geworden zien we alle andere waardes ondertussen verder dalen.

Maar, werd gezegd, de besmettingen waren vooral bij de jongeren, en die leiden veel minder tot ziekenhuisopnames en het duurt een tijdje tussen een positieve test en een ziekenhuisopname.

Daarom zoom ik even in op de 50-59 jarigen. Die zijn van de ouderen het eerst gaan stijgen (op 29 december). De ervaring leert dat het dan 7 dagen duurt voordat stijgingen in de ziekenhuisopnames teruggevonden zouden moeten worden. Dus vanaf 5 januari. We zijn nu al weer 11 dagen verder.

Ik laat u nu een grafiek zien die Yorick Bleijenberg (@YorickB) iedere dag maakt. Per leeftijdsgroep wordt afgezet het aantal positieve testen en de ziekenhuisopnames. Daarbij is de lijn van de positieve testen 7 dagen verschoven om geen last te hebben van dat verschil tussen het moment van testen en het moment van ziekenhuisopnames.

Covid Dagcijfers 16 januari 2022 - 32475

Heel goed is te zien dat de ziekenhuisopnames in deze leeftijdsklasse sinds begin januari per  dag ongeveer hetzelfde blijven. Ongeveer 17 per dag. En dat is dus het geval terwijl het aantal positieve testen in die tussentijd verdrievoudigd is!

Half mei 2021 waren de ziekenhuisopnames van de groep 50-59 jaar nog rond de 45 per dag en het aantal positieve testen in die leeftijdsgroep rond de 750. Bij vier keer zoveel positieve testen van een week geleden (rond de 3000) zien we nu 18 ziekenhuisopnames. Dat is 40% van de aantallen half mei. Over het manchet berekend scheelt dat al een factor 10. (En dan houden we er ook nog geen rekening mee dat een gemiddelde Omikron-patient beduidend korter in het ziekenhuis ligt).

Kortom deze groep 50-59 jarigen is het bewijs dat de forse stijging van positieve testen niet zal leiden tot de forse stijging bij de ziekenhuisopnames die -volgens de verwachting van het RIVM- de grenzen van onze zorgcapaciteit zal overschrijden.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 16 januari 2022.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205