Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Groen licht voor het grote ventilatieplan in België

Groen licht voor het grote ventilatieplan in België - 38269
Samenvatting van het artikel

België heeft een belangrijke stap gezet in de richting van een groot ventilatieplan voor alle publiek toegankelijke ruimtes. De regering zette het licht op groen om de luchtkwaliteit in de wet te verankeren en verplicht o.a. CO2-meters. Nu Nederland nog…

Lees volledig artikel: Groen licht voor het grote ventilatieplan in België

Leestijd: 3 minuten

Groen licht voor het grote ventilatieplan in België

Uit “De Standaard”

In de Belgische media verscheen gisteren dit bericht:

Groen licht voor het grote ventilatieplan in België

“Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een eerste belangrijke stap gezet in de richting van een groot ventilatieplan voor alle publiek toegankelijke plaatsen, waaronder cafés, restaurants, sportkantines, cinema’s, theaters en fitnesszaken. De federale regering zette het licht op groen voor zijn plannen om de luchtkwaliteit in de wet te verankeren, schrijft De Morgen vandaag.

Een maand geleden benadrukte Vandenbroucke al tegenover De Standaard dat ‘we de luchtkwaliteit moeten verankeren in de dagelijkse praktijk’. ‘Betere lucht in een zaal betekent ook minder slaperigheid en minder hoofdpijn. Het helpt ook tegen andere virussen en slechte stoffen in de lucht.’ Lees: net zoals roken in het café vandaag ­ondenkbaar is, zou ook verse lucht straks een vanzelfsprekendheid moeten worden.

Minister Vandenbroucke wil CO2-meters ook na corona verplichten

Verplichte CO2-meters

‘In plaats van hele sectoren te sluiten, kunnen we in de toekomst plekken creëren waar het risico op besmetting beperkt is, omdat de luchtkwaliteit er gegarandeerd is

In het plan staat nu onder meer dat alle publiek toegankelijke plaatsen verplicht worden om hun luchtkwaliteit te blijven monitoren. Dat betekent dat ze allemaal verplicht een CO2-meter zullen moeten hebben, hetgeen sinds de coronacrisis ook al wat ingeburgerd is.

Elke uitbater van een publiek toegankelijke plaats zal worden gevraagd om een risicoanalyse uit te voeren. Als op basis daarvan blijkt dat de luchtkwaliteit niet gegarandeerd is, dan wordt aan de uitbater gevraagd om een actieplan op te stellen. Dat kan gaan om eenvoudige ingrepen, zoals het openen van ramen en deuren, het beperken van het aantal aanwezigen of het verhogen van de luchtcirculatie door afzuigtoestellen of ventilatiesystemen.

Concreet voorziet Vandenbroucke in twee streefnormen.

  • Niveau A komt overeen met een CO2-concentratie lager dan 900 ppm (deeltjes per miljoen). In fase rood van de coronabarometer mochten de beste leerlingen van de klas zelfs nog tot 100 procent van hun capaciteit gebruiken.
  • Niveau B betekent dan een CO2-concentratie lager dan 1.200 ppm of een ventilatiedebiet van minstens 25 m³ per uur per persoon.

Verplicht label in 2025

Het kabinet Vandenbroucke mikt op het voorjaar om de federale wet af te kloppen en op eind 2022 om publiek toegankelijke plaatsen de kans te geven om er vrijwillig mee van start te gaan. Vanaf 2025 zullen ze aan de hand van labels ook effectief verplicht worden om bezoekers te informeren over hun luchtkwaliteit.

Na het label ‘drinkbaar water’ zou ook het label ‘verse lucht’ in de ­toekomst straks overal ingeburgerd moeten raken, zei Pierre Kerkhofs, ­directeur-generaal bij de FOD Volks­gezondheid, exact een maand geleden al. ­Hij lanceerde toen samen met de Federatie van Belgische Bioscopen een label waarmee ze de luchtkwaliteit in hun zalen ­garanderen voor het ­grote publiek.

Straks zullen ook alle horecazaken, kantines en evenementenzalen hun voorbeeld moeten volgen. Vandenbroucke gaf eerder al aan dat hij in een derde stap ook mogelijke sancties wil opleggen voor wie de strenge normen niet haalt.

Vandenbroucke wil luchtkwaliteit in horeca betonneren in de wet

Covid safer places

Vandenbroucke gaf eerder al te kennen dat die aanpak ook moet helpen bij nieuwe virusgolven in de toekomst. Hij introduceerde daarbij de term ‘covid safer places’. ‘Dat is een plaats die kan aantonen aan haar publiek dat de luchtkwaliteit in orde is en dat er dus minder gevaar is. In plaats van hele sectoren te sluiten, kunnen we dan plekken creëren waar het risico op besmetting beperkt is, omdat de luchtkwaliteit er gegarandeerd is.’ “

Tot zover deze informatie uit België. Besef dat in juni 2021 de Belgische Coronacommissaris Pedro Falcon het al uitgebreid over het belang van ventilatie had gehad en het gebruik van CO2-meters in openbare ruimtes.

Prof. Linsey Marr reageerde gisteren enthousiast op dit Belgische plan.

Groen licht voor het grote ventilatieplan in België

Deltaplan Ventilatie

Tot slot kunnen we het niet nalaten om het Deltaplan Ventilatie te memoreren, dat we op 24 juni 2020 op deze site hebben geplaatst (HVAC betekent, “Verwarming, Ventilatie en Airco”.)

Groen licht voor het grote ventilatieplan in België

Op 2 juli 2020 plaatsten we een artikel met aanwijzingen hoe men de HVAC systemen zou moeten instellen. Ook op 1 augustus 2020 plaatsten we een artikel met allerlei aanwijzingen op dat terrein. En op 5 augustus 2020 een artikel over de maatregelen die men op scholen zou kunnen nemen, o.a. het gebruik van CO2-meters in de lokalen.

Hier treft u de ongeveer 75 andere artikelen op deze site sindsdien, die over het Deltaplan Ventilatie gingen en hoe belangrijk dat zou zijn bij de bestrijding van de verspreiding van het virus (maar ook die van influenza en andere virussen die zich via de lucht verspreiden).

Het is triest dat het zo lang heeft geduurd totdat iets wat ook al in het voorjaar van 2020 heel duidelijk was (als je maar verder wilde kijken dan de dogma’s van de WHO en het RIVM)  nu pas in diverse landen echt tot actie heeft geleid. Ik ben benieuwd wanneer deze aanpak uit België ook in Nederland wordt ingevoerd!

U heeft zojuist gelezen: Groen licht voor het grote ventilatieplan in België.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Steun onze site bij het blijven agenderen van belangrijke onderwerpen rondom onze gezondheid. Want veilige lucht in gebouwen beschermt tegen zoveel meer dan alleen Covid-19. Klik hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.