Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Belangrijke verklaring zendamateur over speciale omstandigheden avond 23-9-1999

Samenvatting van het artikel

Een zendamateur verklaart over de zendverbindingen over grote afstand en de onwil van de politie om naar hem te luisteren.

Lees volledig artikel: Belangrijke verklaring zendamateur over speciale omstandigheden avond 23-9-1999

Leestijd: 3 minuten

Belangrijke verklaring zendamateur over speciale omstandigheden avond 23-9-1999

Inleiding

Een aantal jaren geleden kreeg ik een bericht van een zendamateur. Hij had in de krant gelezen dat er nieuwe informatie was over het telefoongesprek van Louwes. Dat telefoongesprek was volgens Louwes vanaf de A28 gevoerd, maar dit was technisch afgewikkeld in een toren in Deventer. En omdat dit zou bewijzen dat Louwes loog over zijn aanwezigheid op die A28  op het moment van de moord, is dit een van de twee pijlers van de veroordeling van Louwes geweest, zowel in Arnhem als in Den Bosch.

In de krant had deze zendamateur gelezen dat een getuige-deskundige teruggekomen was van zijn belastende verklaring tegen Louwes en ook dat TNO had aangegeven dat er toch sprake kon zijn van een telefoongesprek over langere afstand vanaf de A28.

Hij vertelde van zijn ervaring, maar ook de onwil van de politie in 1999 om hem serieus te nemen. Dit was de verklaring die hij me stuurde, die ik geanonimiseerd heb.

Zijn verklaring

” Ik ben een zendamateur. De kennis van optredende atmosferische omstandigheden maken onderdeel uit van de opleiding en examens voor zendamateur. Ik schrijf daar algemene artikelen over die zowel landelijk als internationaal worden overgenomen en gepubliceerd.

Eind september 1999 was ik bij een collega zendamateur in Utrecht.

Die avond reed ik naar mijn huis in Drenthe, meer dan 160 kilometer verwijderd van Utrecht. Ik dacht dat ik rond 21 uur vertrok. Ik reed o.a. over de A28 vanaf Hoevelaken richting Zwolle. Vanuit mijn auto had ik met mijn zendapparatuur verbinding met mijn vriend in Utrecht, ook een bevoegd zendamateur. Normaliter valt die verbinding na ongeveer 20 kilometer weg. Maar tot mijn verbazing bleef deze verbinding intact totdat ik thuis was, meer dan 160 kilometer van Utrecht!

Toen ik thuis het ook nog met mijn portofoon probeerde, die gaat normaal over 10 kilometer, lukte het ook. Dit waren blijkbaar uitzonderlijke atmosferische omstandigheden, die maar heel sporadisch voorkomen, waardoor radioverbindingen over heel lange afstanden kunnen worden gelegd.

Abnormale atmosferische omstandigheden

Een poos later las ik over de Deventer Moordzaak en de kwestie van het telefoongesprek dat Louwes al dan niet vanaf de A28 had gevoerd. Ook is er toen in een TV uitzending daar aandacht aan besteed.  Het gesprek was afgehandeld via de telefoon mast in Deventer en dat zou onmogelijk zijn als de heer Louwes had gereden op de A28 volgens justitie.

Maar uit eigen ervaring wist ik heel zeker dat er in die tijd abnormale atmosferische omstandigheden waren geweest, waardoor een dergelijke verbinding toch best mogelijk had kunnen zijn.

Om mijn burgerplicht te doen en mijn gevoel van rechtvaardigheid waar te maken heb ik toen met de politie in Deventer gebeld. Ik werd doorverbonden met iemand die betrokken was bij het onderzoek naar de moord en vertelde mijn ervaring over de bijzondere atmosferische omstandigheden en dat in de buurt van Nunspeet het zeker mogelijk was dat Louwes  via de telefoon mast in Deventer gebeld zou kunnen hebben.

Dat gesprek werd een zeer onplezierige ervaring.

Op zeer autoritaire toon werd mij te verstaan gegeven dat dit een broodje aap zou zijn. Ik moest daarmee stoppen omdat ik anders vervolgd zou kunnen worden omdat ik het onderzoek onnodig aan het belasten was.

Ik had toen en nu een broze gezondheid en heb me er daarom verder niet mee bemoeid.

Nu ik in de krant las over het onderzoek van TNO over dit telefoongesprek wil ik met mijn verhaal naar buiten komen om duidelijk te maken dat toen  terdege er verbindingen over langere afstanden onder bijzondere condities mogelijk zijn. Erg jammer dat de betrokken politie functionaris mijn zienswijze als ongeloofwaardig afdeed.

Uiteraard ben ik bereid dit onder ede te verklaren omdat mijn beschrijving de waarheid is en niets dan de waarheid.”

U heeft zojuist gelezen: Belangrijke verklaring zendamateur over speciale omstandigheden avond 23-9-1999.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019