Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Opkomst van een nieuwe religie

Prevelementjes van de nieuwe religie - 47618
Samenvatting van het artikel

Vanaf maart 2020 zagen we de opkomst van een nieuwe religie. Die had zijn hoogtepunt eind 2021/begin 2022, maar kent nu steeds meer afvalligen. Maar juist daardoor lijkt de groep orthodoxen steeds strenger in de leer te worden. Breekt nu het tijdperk van "de verlichting" aan?

Lees volledig artikel: Opkomst van een nieuwe religie

Leestijd: 5 minuten

De geboorte van een nieuwe religie

In aansluiting op het artikel dat ik donderdag geschreven had, wil ik op nog een aspect ingaan, wat zo herkenbaar maakt dat we de afgelopen 2,5 jaar de geboorte hebben meegemaakt van een nieuwe religie. Een religie die stelt zich te beroepen op “de wetenschap”, maar die in werkelijkheid vooral bestaat uit een serie van overtuigingen, die als het ware bij een groot deel van de bevolking in hun hersenen zijn ingebrand.

Door de (doods-)angst die velen in/vanaf maart 2020 hebben ervaren (het “Bergamo-syndroom”) werden velen hier zeer ontvankelijk voor.  De hogepriesters van de nieuwe religie (Jaap van Dissel, leden OMT, Ab Osterhaus e.a.) die overal verschenen in de media, brachten over hoe groot het gevaar was, op welke wijze de instanties hen beschermden en welke eigen maatregelen men zelf moest nemen (‘handen wassen”, “in elleboog niezen”, “1,5 meter afstand houden”). Geneesmiddelen konden niet gebruikt worden en het was wachten op de ultieme verlossing: “het vaccin”.

En gelukkig, dat vaccin kwam zelfs sneller dan gedacht (eind 2020) en de testen lieten zien dat de bescherming tegen besmetting bijna volmaakt was (95%).

Onzekerheden

Het kenmerkende aan de religies in de geschiedenis van de mensheid, is dat het een manier is van groepen mensen om met de vele onzekerheden en gevaren in het leven om te gaan. Het geeft mensen het gevoel dat zij er een mate van controle over krijgen en er niet alleen een machteloos slachtoffer van zijn.

Tussen maart 2020 en de zomer van 2021 was de periode waar deze nieuwe religie de meeste gelovigen won. Het grote gevaar werd zoveel mogelijk afgewend door zich aan alle maatregelen te houden en die van de overheid te omarmen, en vervolgens via twee vaccinaties voor een complete eigen bescherming te zorgen, zoals de hogepriesters eind 2020 hadden gemeld op basis van het uitgevoerde onderzoek naar het vaccin.

Als er na de zomer 2021 toch nog mensen besmet raakten of in het ziekenhuis terecht waren gekomen, dan moesten dat wel ongevaccineerden (ongelovigen) zijn. Want de gevaccineerden (gelovigen) waren immers optimaal beschermd. Vanuit die insteek kregen de gevaccineerden een vrijstelling bij de 3G Corona-toegangspas: zij konden immers anderen niet meer besmetten.  Ook waren er veel initiatieven om ongevaccineerden van diverse beroepen en activiteiten de facto uit te sluiten (in sommige landen werd/wordt dat in extremo toegpast).

De afbrokkeling werd ingezet

Maar als je de ontwikkelingen vanaf medio 2021 op de voet volgde en de data goed analyseerde, dan zag je dat die beloften van de nieuwe religie over het vaccin (helaas) minder hard waren dan men vooraf had gesteld. De werking van het vaccin was korter dan gedacht. Boosters waren nodig. Men kon wel besmet raken en anderen besmetten. En de werking tegen ernstig ziek worden en overlijden was bij de ouderen niet zo goed merkbaar als je naar de hoge sterftecijfers keek. Plus dat er allerlei aanwijzingen waren dat het vaccin beduidend meer nadelen gaf dan men voorwendde.

Ook hielden de geloofsfanaten nog een lange tijd vol, dat de bescherming door een eerdere infectie minder sterk was dan bescherming door een vaccin. Iets wat zelfs zonder de studies die inmiddels verschijnen en anders uitwijzen, ook vooraf al bekend had moeten zijn.

Langmerhand zag je dat het aandeel aanhangers van de nieuwe religie weer afnam. Dat is zeker ook te danken aan de Omikron-mutaties die tot minder ernstige ziekte leiden. En we zien nu in Nederland, waar de maatregelen eigenlijk al zes maanden vrijwel zijn opgeheven, dat de cijfers niet extreem zijn opgelopen en de opnames op de IC’s heel laag zijn gebleven. Zonder maatregelen zijn de cijfers van de “BA-5 golf” ook weer gedaald.

De orthodoxen blijven over

Er zijn verschillende religies waar goed te zien is dat, terwijl er een forse toename is van degenen die de kerk verlaten/afstand doen van hun religie, degenen die dat niet doen de richting gaan van een strengere vorm van het geloof (orthodoxie). En dat is op dit moment ook goed te zien. Met name in de VS is dat proces heel zichtbaar, vooral ook omdat er een groot verschil in aanpak was/is tussen afzonderlijke staten en binnen die staten weer tussen afzonderlijke counties. Zo zijn er nog schooldstricten in de VS waar kleine kinderen op school mondmaskers moeten dragen. In Mountain View (Silicon Valley) is onlangs zelfs een kind van vier van school verwijderd, omdat hij dat niet wilde!

Diverse Universiteiten in Californië verplichten de studenten binnen mondmaskers te dragen.  (Interessant in dit verband  is om te constateren dat in Japan, waar het dragen van mondmaskers al jarenlang gemeengoed is als er een infectieziekte heerst, nu 200.000 mensen per dag positief worden getest en 250 per dag overlijden.)

Er zijn vele Universiteiten in de VS die studenten alleen maar toe laten als ze gevaccineerd zijn en geboosterd!

Canada is ook zo’n voorbeeld, waar ongevaccineerden niet toegestaan is te reizen in vliegtuigen, treinen e.d.

Het is natuurlijk helemaal erg als in de politieke leiding een geloofsfanaat zit. Minister Lauterbach in Duitsland is daar een goed voorbeeld van. Met zijn “winterbanden” regeling probeert hij de wettelijke basis te creëren om van oktober tot april standaard in treinen en op vliegvelden mondmaskers te laten dragen, en de afzonderlijke Länder de gelegenheid te geven om in openbare ruimtes zoals horeca en cultuur standaard veel zwaardere maatregelen te laten nemen in die periode.

Prevelementjes

Ieder geloof kent zijn eigen gebeden, maar ook zijn eigen prevelementjes. Uitspraken waaraan je de echte gelovigen herkent. (Dat is trouwens ook het geval bij bijgeloof, zoals op onbewerkt hout kloppen als je het hebt over iets wat goed gaat en je hoopt dat het goed blijft gaan). Ook die prevelementjes bieden die mensen een  houvast. Enerzijds om daarmee te vragen dat er niet iets ergers gebeurt en anderzijds om te laten zien dat het geloof onwankelbaar is. Een indrukwekkende serie hiervan kom je tegen als je de meldingen leest van de vele bekenden die, na twee keer gevaccineerd en twee keer geboosterd te zijn, toch positief zijn getest.

Prevelementjes van de nieuwe religie - 47614

(Helemaal in het midden staat het bericht van de baas van Pfizer (Bouria), die er meteen een reclameboodschap voor zijn product Paxlovid van gemaakt heeft.)

Hou me ten goede, zoals Prof. Streeck al meer dan een jaar geleden meldde kan men op individueel niveau niet onderbouwd aangeven waarom je al dan niet geInfecteerd bent geraakt en of ernstig ziek bent geworden. Met bepaalde specifieke situaties als uitzondering waar de aanwijzingen wel heel sterk zijn.

Vaak probeert men de verklaring te vinden in het verlengde van de keuzes die men zelf gemaakt heeft.

  • Ongevaccineerden, die geen infectie hebben gekregen of als ze die wel gekregen hebben met een mild verloop, danken dat aan het feit dat ze zich niet hebben laten vaccineren.
  • Intensieve gebruikers van vitamine D3, die daaraan het niet besmet raken of het milde verloop van hun infectie toe schrijven.
  • Degenen die besmet zijn geweest en daarna niet meer, danken dat aan die eerste besmetting.

Geloofsbelijdenis

Dus al degenen die na twee vaccinaties en twee boosters toch besmet zijn geraakt en geen ernstige verschijnselen krijgen, hebben ook het recht om dat te danken aan die vier vaccinaties die ze in een periode van minder dan 18 maanden hebben gekregen. Een vaccinatie waarvan ze, toen ze de eerste twee prikken kregen, dachten dat ze niet meer besmet konden raken.

Maar besef wel dat deze uitspraken niet anders zijn dan een vorm van geloofsbelijdenis met daarbij de hoop de twijfelaars weer terug te brengen bij deze nieuwe religie.

Of onder deze omstandigheden ook t.a.v. deze religie een periode van verlichting aanbreekt, waag ik te betwijfelen. Daarvoor is de negatieve impact op de samenleving buiten het terrein van de volksgezondheid al zo groot, dat men er alle belang bij heeft om de werkelijkheid niet aan de oppervlakte te laten komen.

Steun onze website met af en toe een kleine donatie. Klik dan hier. 

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.
U heeft zojuist gelezen: Opkomst van een nieuwe religie
Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019