Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De peiling voor het bordes

De peiling voor op het bordes - 93980
Samenvatting van het artikel

Een zetelpeiling en het vertrouwen in de regering, de (vice-)premier(s) en de fractievoorzitters is gemeten aan de vooravond van de beëdiging van het kabinet op 2 juli 2024.

Lees volledig artikel: De peiling voor het bordes

Leestijd: 3 minuten

Peiling 28, 29 juni 2024

Nu de samenstelling van het kabinet bekend is en ook de gesprekken van de Tweede Kamer geweest zijn met de kandidaat-bewindslieden is er op 28 en 29 juni een peiling uitgevoerd via Peil.nl. Niet alleen is daarbij de zetelverdeling bepaald, maar ook het vertrouwen in de fractievoorzitters en de premier en vice-premiers. Plus de verwachting over de levensduur van het kabinet.

Zetelverdeling

Ten opzichte van de verkiezingen van 7 maanden geleden zijn er vier partijen duidelijk verschoven in zetelaantal:

    • NSC is 12 zetels gedaald (in de afgelopen 6 weken 1 zetel gestegen)
    • VVD is 7 zetels gedaald (in de afgelopen 6 weken 1 zetel gedaald)
    • PVV is 4 zetels gestegen (in de afgelopen 6 weken 4 zetels gedaald)
    • CDA is 6 zetels gestegen (in de afgelopen 6 weken 1 zetel gestegen)

Per saldo staan de 4 regeringspartijen op 74 zetels (een verlies van 14 zetels).

    • De peiling voor op het bordes - 93966Bij NSC geeft nog ongeveer een derde van de kiezers van 22 november aan, dat ze die partij nu weer zouden stemmen. 20% is overgestapt naar de PVV, 7% naar het CDA en 20% geeft aan niet te weten waarop te stemmen.
    • Van de VVD-kiezers geeft ruim de helft aan nu weer VVD te stemmen, 13% weet het niet en de anderen verdelen zich met name over de PVV en het CDA
    • Van de PVV-kiezers geeft 86% aan nu weer PVV te stemmen. Dat is een hoog percentage, maar wel het laagste sinds 22 november 2023.
    • BBB houdt 70% van de kiezers vast en compenseert de weggelopen kiezers door nieuwe kiezers van met name NSC en VVD.
    • Ook het CDA houdt 86% van zijn kiezers vast en wint met name van NSC en VVD
    • Bij PvdA-GroenLinks en D66 geeft ongeveer 80% aan weer die partij te stemmen.

Vertrouwen in regering

De eerste vraag die gesteld is of als men slechts uit twee regeringscombinaties zou mogen kiezen welke men dan kiest: de combinatie van de vier partijen, die vanaf a.s. dinsdag gaan beginnen of een combinatie waarin de 37 zetels van de PVV worden vervangen door de 38 van CDA, D66 en PvdA/GroenLinks.

Dit is de grafiek die de antwoorden op deze vraag laten zien. 61% van de Nederlanders prefereren de combinatie die nu aantreed boven het alternatief waar PVV wordt vervangen door die drie andere partijen. Ook onder de CDA-kiezers is er dan een voorkeur voor een combi zonder het CDA dan met het CDA.

De peiling voor het bordes - 94061 

Het vertrouwen in de regering, de nieuwe premier en de vier vice-premiers is gemeten via een rapportcijfer. De cijfers zijn uitgesplitst naar de stemkeuze op 22 november 2023.

Het vertrouwen in de regering komt uit op 5.0 van een keuze tussen 0 en 10. Premier Schoof scoort 5,9, Fleur Agema 5,7, Eddy van Hijum 5.6, Mona Keijzer 5.1 en Sophie Hermans 4.6.

De cijfers naar stemkeuze voor de regering ziet er als volgt uit. 

De peiling voor op het bordes - 93967

De kiezers van PVV en BBB hebben een ruim 1 punt hoger vertrouwen in het kabinet dan de kiezers van VVD en NSC. Het laagste vertrouwen is bij kiezers van PvdA/GroenLinks, PvdD, Volt en D66.

Premier Schoof laat wat hogere cijfers zien en minder grote verschillen naar partij. 

De peiling voor op het bordes - 93968

Via deze interactieve grafiek kunnen alle vertrouwenscijfers bekeken worden naar stemkeuze.

 

Levensduur van het kabinet

Ten slotte is gevraagd hoe lang men hoopt en denkt dat het kabinet blijft zitten. Dit zijn de cijfers van alle Nederlanders. 48% verwacht dat het kabinet binnen één jaar gevallen is. 41% hoopt dat dit zo is.

De peiling voor op het bordes - 93977

En in deze interactieve tabel kunt u de verwachte levensduur zien afgezet tegen de stemkeuze op 22 november 2023.

Kiezers van SGP, PVV en BBB verwachten bijna voor 50% dat het kabinet de rit uitzit. Kiezers van NSC denken dat voor ruim 30% en van de VVD voor ruim 20%.

Van de NSC- en VVD-kiezers verwacht circa een derde dat het kabinet niet langer dan één jaar blijft zitten.

 

 

 
Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.