Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Onderbouwing Nivel: Na Coronavaccinatie wordt 4 x 3 =17

Onderbouwing Nivel: Na Coronavaccinatie wordt 4 x 3 =17 - 99636
Samenvatting van het artikel

Dit is de onderbouwing van het artikel over het grote probleem van het NIvel onderzoek bij de verdeling van de overlijdens over een periode van 12 maanden en wat dat betekende.

Lees volledig artikel: Onderbouwing Nivel: Na Coronavaccinatie wordt 4 x 3 =17

Leestijd: 3 minuten

Bij Nivel is 4 keer 3 geen 12

Dit is de centrale tabel 3.2. uit het Nivelrapport (blz.21) met een serie belangrijke kerncijfers. (De drie groep onder de 60 jaar heb ik bij elkaar getrokken).

Onderbouwing van het Nivel 7 – 16 maanden onderscheid - 99634

De referentiejaren betreffen een aantal jaren voorafgaande en de Covid-pandemie. En geprobeerd is om hiermee voor deze vier leeftijdscategoriën vanuit de patiëntendossiers een referentieperiode te hebben waar de cijfers over 2021 tegen afgezet kunnen worden.

In de tabel ziet u vervolgens de cijfers uit 2021 uitgesplitst naar de gevaccineerden en ongevaccineerden. Alles is gerekend vanaf de dag van de eerste vaccinatie. (Voor ongevaccineerden is gezocht naar een persoon in de groep gevaccineerden, die veel op die persoon leek en diens vaccinatiedatum is ook voor die persoon als startdatum voor de analyse gebruikt.)

Ik zoom in op de overlijdenscijfers na 3 en 12 maanden. Het betreft alle overlijdensgevallen (all cause mortality). Er is geen reden om te veronderstellen dat het overlijden na 12 maanden niet ongeveer 4 keer de sterfte is van 3 maanden. Alleen kan het seizoenseffect een beperkte rol spelen, omdat er in de winter meer mensen overlijden dan in de lente.

Dit is de referentieperiode met inderdaad het verwachte cijfer van ongeveer 4 bij iedere leeftijdsgroep.

Onderbouwing van het Nivel 7 – 16 maanden onderscheid - 99631

Als je vervolgens naar de rest van de basistabel kijkt dan zou je aannemen dat deze verhoudingcijfers voor de gevaccineerden en ongevaccineerden in 2021 ook ongeveer die 4.2 moeten zijn.

Maar dat is niet het geval.

Onderbouwing van het Nivel 7 – 16 maanden onderscheid - 99632

In alle leeftijdsgroepen liggen de sterftecijfers in 12 maanden gedeeld door de eerste 3 maanden bij de gevaccineerden boven de 5! Het gemiddelde is 5.4. Als de waarde 4 gelijk zou staan aan 12 maanden, is 5.4 een waarde die gelijk staat aan ruim 16 maanden.

Maar bij de ongevaccineerden liggen de cijfers voor alle groepen tussen de 2.1 en 2.6 (gemiddeld 2.3). Die waarde zou dan gelijk staan aan een periode van ongeveer 7 maanden.

Let wel, dit is de totale sterfte en niet alleen de Covid-sterfte. Die  Covid-sterfte ligt volgens het rapport onder de 10% van de totale sterfte.

Foute classificatie

Er is geen enkele plausibele inhoudelijke reden waarom bij de ongevaccineerden de overlijdensgevallen in de eerste drie maanden een stuk hoger zijn dan in de volgende periodes van drie maanden, terwijl dat bij de gevaccineerden precies andersom is!

De Covidsterfte is onder de 10%. Als je het jaarpatroon van de Covidsterfte op basis van de CBS-cijfers bekijkt van de groep 76-80 dan heeft dat de waarde 3.6 door het seizoenspatroon van Covid-19 in 2021. Iets minder dan 4 dus.  Maar de invloed van dat seizoenpatroon op het totaalcijfer van de ongevaccineerden naar de maanden is maar heel beperkt. Het totaal zou dus op ongeveer 4 moeten uitkomen.

Er is maar één mogelijke verklaring van die 5.4 waarde van de gevaccineerden en de 2.3 waarde van de ongevaccineerden. Dat – door welke oorzaak dan ook – in de eerste drie maanden een fors deel van degenen die als ongevaccineerd staan vermeld, in feite niet onder die categorie hadden mogen worden geclassificeerd.

Per leeftijdsgroep is precies vast te stellen om hoeveel overlijdensgevallen van de groep ongevaccineerden het gaat. Want in feite moeten de berekende cijfers voor gevaccineerden en ongevaccineerden naar rond de 4.0 dalen.

Als er 493 ongevaccineerden overgezet worden van de ongevaccineerden naar de gevaccineerden dan klopt deze tabel wel. Kijk maar:

Onderbouwing van het Nivel 7 – 16 maanden onderscheid - 99633

Deze 493 betreft een kwart van degenen die in het Nivel-onderzoek als ongevaccineerd overlijdensgevallen worden aangemerkt. En de groep gevaccineerden steeg met ongeveer 7%.

Deze verschuiving van die 493 van de categorie ongevaccineerd naar gevaccineerd is vervolgens doorgevoerd in de originele Nivel-tabel.

Onderbouwing van het Nivel 7 – 16 maanden onderscheid - 99635

Bij deze tabel is het nog belangrijk te beseffen dat in het rapport voor de groep gevaccineerden en ongevaccineerden per leeftijdsgroep een verschillende overlijdensverwachting is bepaald op basis van de samenstelling van die groep. Die was in alle groepen hoger bij de ongevaccineerden dan bij de gevaccineerden.

Daar kom ik aan het eind van het volgende deel op terug.

Maar dit is slechts de helft van het grote probleem van het Nivel onderzoek.

Het andere probleem is dat na aftrek van de sterfte door Covid er nog een veel grotere sterfte is onder de ongevaccineerden door andere redenen dan onder de gevaccineerden. En ook daarbij is het probleem dat er overlijdensgevallen zijn onder de als ongevaccineerde geregistreerden, die in werkelijkheid gevaccineerd zijn geweest. En ook dat heeft grote consequenties voor de tabellen en de conclusies.

Dat komt in een volgend deel aan de orde.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.