Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Imposant overzicht van de geschiedenis van de aerosolen-ontkenning

Imposant overzicht over de geschiedenis van de aerosolen-ontkenning - 48596
Samenvatting van het artikel

Prof. Jimenez e.a. hebben een boeiend overzicht gemaakt over de historische redenen dat medici in 2020 ontkenden dat Covid door de lucht ging. En dat we daar nu nog de wrange vruchten van plukken, omdat ze hun gezicht willen redden.

Lees volledig artikel: Imposant overzicht van de geschiedenis van de aerosolen-ontkenning

Leestijd: 5 minuten

Imposant overzicht van de geschiedenis van de aerosolen-ontkenning

Bijzondere publicatie

Een groot aantal natuurkundigen, onder leiding van Prof. Jimenez hebben een publicatie doen verschijnen waarin beschreven staat hoe door de eeuwen heen gekeken werd naar de wijze waarop ziektes zich verspreiden.  En waarbij ze ook laten zien hoe groot de weerstand was en is bij een grote groep medici om te erkennen dat Covid-19 zich door de lucht verspreidt.

De titel van de studie luidt: “Wat zijn de historische redenen voor de weerstand om de verspreiding door de lucht te erkennen gedurende de Covid-pandemie”?  Onder de auteurs zien we ook Linsey Marr, Lidia Morawska, Kimberley Prather en de anderen, die zich al vanaf voorjaar 2020 hebben ingespannen om de WHO te overtuigen van de verspreiding van het virus door de lucht. En die daarbij – net zoals ik – veel weerstand ondervonden.

Serie Tweets

De studie is echt heel interessant om te lezen. Echter, wat ik nog fijner vond was dat Prof. Jiminez een heel uitgebreide serie van tweets heeft geplaatst met daarin de inhoud van die studie, maar dan wel met interessante plaatjes en foto’s toegevoegd.

Hij heeft zowel een lange versie gemaakt als een kortere. Ik heb er pdf’s van gemaakt die u hier aantreft. De langere versie omvat 79 pagina’s en de kortere 25. Beide met veel illustraties en interessante links.

Als u tijd (en zin) heeft, raad ik u aan om die toch eens door te bladeren. En daarbij te beseffen hoe hardnekkig nog steeds onder veel virologen, epidemiologen en microbiologen de weerstand is om te erkennen dat de theorie van de grote druppels en de overdracht via voorwerpen, volkomen onjuist was. Nog deze week las ik een interview met Minister Kuipers, die het zo fijn vond dat hij op zo veel plekken nog/weer apparaten zag staan om handen te ontsmetten!

Grafiek

Hieronder zal ik een korte samenvatting geven van dit historisch overzicht van Jimenez. Een overzicht dat met deze grafiek heel kort wordt samengevat.

Imposant overzicht over de geschiedenis van de aerosolen-ontkenning - 48597

In dat kader ben ik wel een beetje trots op de tweet die Prof. Jimenez in mei 2021 plaatste. Ik had al vanaf april 2020 contact met hem en ik kwam, mede door de studie van Prof. Streeck in Gangelt, tot de conclusie dat het overgrote deel van de besmettingen door de lucht moest plaatsvinden. Hij dacht op dat moment nog dat het ruim de helft was.  Maar later was hij met zijn cijfermatige inschatting op het niveau gekomen, waar ik in april 2020 op gekomen was en hij plaatste toen deze tweet erover:

Imposant overzicht over de geschiedenis van de aerosolen-ontkenning - 48598

Korte samenvatting

Nogmaals: zijn twitterserie is zeer interessant. Als u met de korte begint, kunt u altijd nog bepalen of u de langere ook zou willen bekijken. Hieronder een paar van de belangrijkste onderdelen van zijn historisch overzicht.

Terwijl langzamerhand steeds duidelijker werd dat het virus zich door de lucht verspreidde, werd het steeds belangrijker om het gezicht te redden van al degenen die in de eerste helft van 2020 nog hadden gezegd dat dit onmogelijk was.  Jiminez vertelt daarbij het volgende. Toen hij met een groep natuurkundigen in april 2020 kontakt had met de voorzitter van het WHO IPC committee, zei deze voorzitter schreeuwend dat ze gek waren om te suggereren dat het virus door de lucht ging.

Jimenez beschrijft nog meer voorbeelden hoe de natuurkundigen als het ware werden gekleineerd door prominenten van de WHO.

Eind 2020 begon de WHO wel ventilatie te promoten, maar zonder te zeggen dat de reden hiervoor was dat men steeds meer tot de conclusie was gekomen dat het virus door de lucht ging. Dit werd in 2021 bevestigd door Maria van Kerkhove, de hoogste functionaris van de WHO t.a.v. de bestrijding van Covid-19

Imposant overzicht van de geschiedenis van de aerosolen-ontkenning - 48627

Een heel belangrijke reden dat de WHO en de nationale organisaties de verspreiding van het virus door de lucht niet omarmen, is omdat de bestrijding ervan veel duurder is voor overheden en organisaties dan tegen individuen te zeggen dat ze 1,5 meter afstand in acht moeten nemen, hun handen vaak moeten wassen en oppervlakten schoon moeten maken.

Dan volgt een fascinerend overzicht van hoe vanaf 2400 BC gedacht werd over de wijze van verspreiding van het virus. Tot het midden van de 19e eeuw door de lucht.  Daarna veranderde dat en vanaf het begin van de vorige eeuw zou het via grote druppels gaan. Pas rond 1965 ging dat voor sommige ziektes veranderen (zoals eerst TBC en pas 20 jaar later mazelen en pokken).

Maar ten aanzien van griep en de andere virussen van ademhalingsorganen bleef tot en met 2020 de basisstelling dat het zich via grote druppels verspreidde. Pas door de ingrijpende ervaringen met Covid-19, dat zich verspreidde terwijl er amper immuniteit was onder de bevolking, was snel te herleiden dat de verspreiding wel door de lucht moest gaan.

Aansluiting bij eigen bevindingen

Die laatste conclusie van Jimenez sluit dus aan bij mijn eigen bevindingen op basis van data-analyse en relevante studies over de verspreiding van griep. En dat bij dierproeven met dieren op grote afstand van elkaar toch besmetting plaats vond, zeker bij een lage luchtvochtigheid.

Misschien kan die mentale weerstand het best bewezen worden door de woorden van Prof. Voss bij het debat dat ik met hem had bij OP1 eind juni 2020. U kunt zijn uitspraak hier terugkijken.  Hij meldde dat het verspreiden via grote druppels gewoon het uitgangspunt was voor de medische wereld. En hij voegde daar aan toe:

“Daar wordt niet eens onderzoek naar gedaan, want een andere uitkomst zal men niet accepteren.”

Een betere illustratie van wat Prof. Jiminez beschrijft over de onwil van de medische wetenschappers in 2020 kan niet gegeven worden. Een professor, wetenschapper, en lid van het OMT zegt dus letterlijk dat ook als onderzoek zou uitwijzen dat het anders is dan de medici stellen, dat men het niet zal accepteren. (En dan voeg ik er schamper aan toe dat ik ervan beschuldigd werd een soort anti-wetenschapper te zijn, die het durfde een wetenschapper als Voss en anderen uit te dagen voor een debat).

Geen ander beleid

Het benauwende van het geheel is dat, hoewel er wereldwijd inmiddels door velen -ook medici- wordt onderkend dat het virus zich vooral door de lucht verspreidt, dat niet heeft geleid tot een ingrijpend ander beleid. Ik heb het zelf mogen ervaren bij het Ronde Tafel gesprek bij de Tweede Kamer in mei dit jaar. De andere gasten die uitgenodigd werden (van TNO en TU Delft) vonden een zware nadruk op ventilatie, zoals ik het nu meer dan twee jaar bepleit, onnodig. En in het adviesrapport van 14 wetenschappelijke instanties dat onlangs uitkwam, was ventilatie ook een ondergeschoven kindje.

En met een enthousiaste minister Kuipers over het feit dat hij op cruciale plekken weer flesjes zag staan met desinfecterende middelen mag je vrezen dat, als er toch weer een forse stijging komt van het aantal Covid-19 gevallen, we weer een selectie krijgen uit de oude set maatregelen.

Als je het overzicht van Prof. Jimenez leest begrijp je waarom het zo lang duurt en hardnekkig is en zinkt de moed je in de schoenen over wat er nog op ons af zal komen.

P.S. Bijna twee jaar geleden heb ik samen met Pim van Galen een interview gehouden met Prof. Jiminez. Daar legt hij duidelijk uit hoe een onzin het was om te stellen dat de wat grotere druppels direct op de grond vallen en niet zweven.

U heeft zojuist gelezen: Imposant overzicht van de geschiedenis van de aerosolen-ontkenning.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205