Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Negeren, ridiculiseren, zwart maken, doodzwijgen

Negeren, ridiculiseren, zwart maken, doodzwijgen - 21157
Samenvatting van het artikel

Als finale van het proces om mij zwart te maken gedurende het afgelopen jaar, functioneerde de podcast De Deventer Mediazaak. Maar als je de feiten echt kent uit die zaak dan besef je hoe eenzijdig het beeld is van die podcast, die als belangrijkste doel had mijn geloofwaardigheid op alle terreinen, dus ook die in het Corona-debat, onderuit te halen. Daarom heb ik, samen met Pim van Galen een podcast gemaakt, met daarin vele elementen uit het originele dossier, onder het motto "Oordeel Zelf": Maurice de Hond, de schoft van de Deventer Moordzaak.

Lees volledig artikel: Negeren, ridiculiseren, zwart maken, doodzwijgen

Leestijd: 4 minuten

Haaks

Al 14/15  maanden geleden vroeg ik aandacht voor cruciale wetenschappelijke bevindingen en data-analyses, die uitwezen dat de verspreiding van het Covid-19 virus vooral via de lucht gaat.

Door dat goed te onderkennen konden vele onnodige besmettingen, ernstig zieken en overlijdensgevallen voorkomen kunnen worden. Door het adequaat aanpakken van het gevaar om besmet  te worden in besloten ruimtes en niet te denken dat 1,5 meter houden en flink je handen te wassen in die situaties veel zou helpen, had dat heel veel ernstig zieken en doden gescheeld.

Maar omdat dit haaks stond op de lijn die het WHO en het RIVM hadden uitgestippeld, kreeg het in Nederland beperkt aandacht in de media. OP1 gaf mij half april 2020 wel de ruimte om daarover te vertellen (zie deze link, vanaf 11:35) , maar dat viel bij velen niet in goede aarde. Hoe kon een simpele opiniepeiler iets weten wat de nieuwe helden van het RIVM en OMT, in navolging van de WHO, ontkenden?

Niet durven te uiten

Het waren uitzonderingen, die het in de dominante Nederlandse media wel voor mij opnamen. Hoewel ik achter de schermen, ook van prominenten, wél steun kreeg. Maar die durfden zich naar buiten toe, niet of nauwelijks daarover te uiten. Ik noemde dat in die tijd een “omerta”.

‘Let op’, werd mij door één van hen gezegd. ‘Eerst negeren ze je, dan ridiculiseren ze je, en daarna zeggen ze dat ze het altijd al wisten’. Dat bleek een profetische uitspraak.

Maar die persoon had wel een component overgeslagen of niet voorzien: “Ze gaan je ook nog zoveel mogelijk zwart maken”.

Afbranden

En dat gebeurde in eerste instantie op 28 januari, waarbij tegelijkertijd het tv-programma Propaganda en NRC-Handelsblad mij probeerden te fileren. Wat ik al vanaf maart 2020 had gezegd werd voor een deel nog steeds bestreden, er werd geïnsinueerd dat ik forse financiële  belangen had met mijn oproep tot een Deltaplan ventilatie, en mijn eerdere “mislukkingen” uit mijn werkzame leven sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw werden gememoreerd.

Maar dat was nog niets vergeleken met wat er vanaf half maart is gebeurd. Er kwam van NPO/Argos een podcast uit. Die werd gesteund door het NPO-fonds en het fonds Bijzondere Journalistieke Projecten over de Deventer Moordzaak, “de Deventer Mediazaak” genaamd.  Een podcast als opwarmer voor de film “De Veroordeling”, mede gefinancierd door KRO-NCRV, die in september in de bioscopen komt.  Een film gebaseerd op het boek van Bas Haan over die zaak.

Niet geinteresseerd

Hoewel ik een gesprek had van 4 uur met de podcastmaakster, bleek dat zij niet geïnteresseerd was in mijn uitleg en uitgebreide onderbouwing. Zij wist vooraf al wat zij bij de luisteraar wilde overbrengen, zodat mijn feiten voor haar er niet toe deden.

Zij slaagde er in haar podcast prima in om een centrale boodschap over te brengen aan de luisteraars, die – vanzelfsprekend – het dossier niet of amper kennen. “Louwes is 100% zeker de dader. Michaël de Jong heeft niets met de moord te maken. Zijn leven is vernietigd door Maurice de Hond, die door roeien en ruiten is gegaan om dat te bereiken”.

Die boodschap bleek goed te resoneren. Zeker ook bij mensen, die het toch niet zo met mij op hadden. Juist omdat ik het gewaagd had en heb, niet de lijn te volgen van het RIVM en OMT inzake Corona. Een lijn, die door de Nederlandse media, vrijwel kritiekloos wordt gevolgd. Die podcast werd er mede voor gebruikt om te zorgen dat ik überhaupt niet meer serieus genomen hoefde te worden en niet meer in de media zou worden uitgenodigd.

Op 16 april was dit de kop van de column van Eus in het AD.

Negeren, ridiculiseren, zwart maken, doodzwijgen - 21145

En een columnist van het NRC schreef naar aanleiding van de podcast in zijn column een zin, die een prominente Nieuwsuur-journalist met instemming op Twitter plaatste.

Negeren, ridiculiseren, zwart maken, doodzwijgen - 21147

De finale klap deelde De Volkskrant uit, door naast het kritiekloze interview van de podcastmaakster de voorkant van hun bijlage te verluchtigen met deze plaat:

Negeren, ridiculiseren, zwart maken, doodzwijgen - 21148

Niet serieus nemen

Omdat de afbeelding wel erg leek op afbeeldingen van Der Stürmer uit nazi-Duitsland schoot De Volkskrant hiermee en passant in hun eigen voet. Maar de drie bovenstaande reacties maken heel duidelijk welke indruk een luisteraar opdoet als hij naar de podcast de Deventer Mediazaak luistert. Namelijk Maurice de Hond is een grote schoft en die kan en mag je niet meer serieus nemen, over welk onderwerp dan ook!

Waarbij men zichzelf ook nog een soort legitimiteit verschafte voor het negeren van mijn oproepen over de betere aanpak van Covid-19 door bijvoorbeeld goede ventilatie in zorginstellingen, zoals ik die al in april 2020 had geuit. Het soort negeren dat De Volkskrant in de afgelopen 15 maanden tot een echte kunst heeft verheven.

Alleen als je het dossier van de Deventer Moordzaak goed kent, kun je beseffen hoe eenzijdig het beeld is dat gegeven wordt door de podcast de Deventer Mediazaak. Relevante informatie is weggelaten, van het gesprek met mij (en Prof. Ton Derksen) is amper wat gebruikt, bepaalde informatie is maar half gepresenteerd en uitspraken van betrokkenen, die evident niet aansluiten bij de informatie uit 1999-2004 en/of  compleet is ontsproten aan de fantasie van de betrokkene, worden kritiekloos doorgegeven aan de luisteraar.

Negeren, ridiculiseren, zwart maken, doodzwijgen - 21149

Ik merk niet alleen dat mensen, die mij jarenlang steunden en in mij geloofden, nu sterk aan mij twijfelen. Of zelfs juist meer. Maar ik hoor ook dat degenen die in hoofdlijnen mijn werk in het Coronadebat steunen, de inhoud van de podcast de Deventer Mediazaak voorgeworpen krijgen om dat niet (meer) te doen. Deze tweet is één van de velen, waarin dat uitgedrukt wordt (gericht aan Vincent Everts, die wekelijks een Q&A met mij doet):

Oordeel Zelf

Juist om tegenwicht te bieden aan het zeer eenzijdige beeld dat de podcast de Deventer Mediazaak geeft van zowel de Deventer Moordzaak als mijn optreden daarin, heb ik samen met Pim van Galen een podcast gemaakt met de titel: “Maurice de Hond, de schoft van de Deventer Moordzaak”.  Vandaag zijn de eerste 7 afleveringen beschikbaar. Over een tijdje volgen de laatste 4.

Het overgrote deel van die podcast is gebaseerd op officiële documenten uit deze zaak. Naast een aantal specialisten en Ernest Louwes zelf, krijgt u relevante stukken uit die documenten te horen. En op de website OordeelZelf.com treft u de onderbouwing van de verschillende afleveringen aan.

Mocht u zelf de podcast de Deventer Mediazaak gehoord hebben of door anderen in relatie tot mij over benaderd zijn, dan hoop ik dat u naar die podcast wilt gaan luisteren. En – indien u dat wenst – ook op de website de uitgebreide onderbouwingen wilt bekijken. U kunt dan zelf uw oordeel vormen over zowel datgene wat in de podcast wordt beschreven als wat de podcast de Deventer Mediazaak heeft bewerkstelligt, c.q. proberen te bewerkstelligen.

Ik zou er prijs op stellen als u dan uw oordeel wilt delen via de uw geëigende kanalen. Niet voor niets is het motto van zowel deze site als die podcast “Oordeel Zelf”.

Maurice de Hond

Hier kunt u de eerste aflevering beluisteren:

Hier treft u zowel de aanvullende informatie als de overige afleveringen aan:

Negeren, ridiculiseren, zwart maken, doodzwijgen - 21158

U heeft zojuist gelezen: Negeren, ridiculiseren, zwart maken, doodzwijgen.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205