Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Gaan we Corona behandelen als griep of griep als Corona?

Gaan we Corona behandelen als griep of griep als Corona? - 50993
Samenvatting van het artikel

Nu Corona duidelijk aan het dalen is en griep, zeker als het kouder wordt, gaat komen zal de grote vraag zijn of we Corona nu verder gaan behandelen als griep of griep als Corona? Dat zou nog best eens een strijd kunnen gaan worden.

Lees volledig artikel: Gaan we Corona behandelen als griep of griep als Corona?

Leestijd: 4 minuten

Gaan we Corona behandelen als griep of griep als Corona?

Dalende Coronacijfers

De cijfers rondom Corona zijn weer aan het dalen. Dit is het best te zien bij de ziekenhuisopnames (per 1 miljoen personen per leeftijdsklasse)

Wanneer komt de griep en wat doen we dan? - 50986

De cijfers op de IC’s zijn sinds Omikron zo laag, dat het maken van een grafiek al te veel eer zou zijn…..

Ook de cijfers van het testen bij de GGD zijn aan het dalen (wat dat dan ook precies betekent, omdat we niet weten wie zich wel of niet laten testen).

Wanneer komt de griep en wat doen we dan? - 50987

Langzamerhand zien we nu -eindelijk- wat geruststellender mededelingen van de deskundigen, ondanks natuurlijk de oproep om toch te gaan boosteren….. (zoals vanmorgen in de Telegraaf). Maar als het weer kouder wordt dan is de kans groot dat we, net zoals in de andere jaren voor 2020, een griepepidemie krijgen. In sommige jaren met forse aantallen geïnfecteerden (zoals in 2012, 2015 en 2018) en in andere jaren waarin de epidemie veel milder was. Wat er echter dreigt is dat men onderdelen van de corona-gereedschapskist gaat gebruiken tegen de griep. Zeker als de griep in de komende maanden fors gaat toeslaan en die kans is er zeker.

Door de wijze waarop Covid zich heeft verspreid hebben we ook veel geleerd over hoe het griep-virus zich verspreidt. Maar in de fase waarin Covid-19 zich nu bevindt zouden we ten aanzien van de resterende Corona-bestrijding ook veel horen te leren van de griep. Maar die bereidheid lijkt er niet te zijn, mede omdat men blijft hangen in de agenda die men al sinds 2020 heeft.

Geleerd over verspreiding van griep

Op het verschil van de ziekteverschijnselen en sterfterisico tussen griep en Covid-19 ga ik zo in. Maar eerst over de wijze waarop het virus zich verspreidt.

Toen Covid-19 zich aandiende in 2020 was er een groot verschil met de aanvang van een nieuw griepseizoen. Bij Covid-19 had vrijwel niemand immuniteit, maar bij griep is dat wel zo. Het hangt af van de variant, maar de laatste 50 jaar zien we altijd dat er veel mensen niet door de nieuwe variant besmet kunnen raken.

We zagen in 2020 grote uitbraken tijdens koorrepetities over de hele wereld. Blijkbaar optimale omstandigheden om geïnfecteerd te raken. (Zelf denk ik dat met name het heel diep inademen van de zangers de doorslaggevende rol speelt erbij).

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit bij griep anders is. Maar toch wisten we dat niet. En de verklaring is dat bij Covid-19 het gebeurde dat vrijwel iedereen besmet raakte en men dus wist dat het tijdens de koorrepetitie gebeurde. Maar bij griep is waarschijnlijk 70 tot 90% van de aanwezigen immuun en  als dan 10 tot 30% besmet raakte, dan besefte men niet dat dit bij de koorrepetitie was geweest.

Virale doses

Ik neem aan dat ook bij griep het principe van “virale doses” heel belangrijk is. Als je langere tijd in een omgeving bent waar het griepvirus in de lucht zweeft dan adem je meer virus in en is het risico op infectie groter. Zeker als je niet voldoende antistoffen hebt voor de variant die dominant wordt. En die bepaalt trouwens ook de omvang van de epidemie en de ernst van de ziekte.

Wat we ook bij griep weten is dat griep eerder de jongeren zal treffen dan de ouderen, omdat de ouderen door de jaren heen de diverse varianten al één of meerdere keren hebben “ontmoet”.  Bij de jongeren is dat minder het geval. Ouderen met een zwakkere gezondheid kunnen echter wel kwetsbaar zijn.

Het reduceren van de omvang van de griepepidemie (en eventuele toekomstige Corona-uitbraken) kan ook door een veel beter beleid te voeren ten aanzien van de hygiëne van binnenruimtes. Dat zou iets moeten zijn wat we nu echt geleerd hebben, maar wat in ons Nederlands beleid niet is doorgebroken. Terwijl Van Dissel het nog steeds over “het Bouwbesluit uit 2012” heeft die voldoende zou moeten zijn, heeft men in België een nieuwe wet in voorbereiding over de luchtkwaliteit in binnenruimtes. En heeft men ook hardere verplichtingen over CO2-meters. Iets wat we in Nederland ook zouden moeten hebben.

Doe maar normaal

Als we naar de ernstige ziektegevallen kijken en naar de sterftecijfers bij Corona dan zijn die cijfers in relatie tot het aantal geïnfecteerden beduidend minder dan die van een ernstige griep-epidemie. En dat zou dan ook het moment moeten zijn om Corona niet meer anders te behandelen dan griep. Want wat deden we anders bij griep dan bij Corona?

  • We lieten ons doorgaans niet testen of we griep hadden als we wel de symptomen hadden. Dat gebeurde hooguit in gevallen waar het voor de medische behandeling noodzakelijk was te weten wat er aan de hand was bij ernstige klachten.
  • Net zoals bij Corona heeft ook bij griep een fors deel van de geïnfecteerden amper klachten. Dat liet zich dan merken als een verkoudheid of rillerigheid. Maar er was geen test om het vast te stellen en we zagen daar de noodzaak niet van in. Gingen ook gewoon de deur uit naar werk, ontspanning of familiebezoek.
  • We namen niet een soort quarantaineperiode aan als we griep hadden. We gingen de deur weer uit als we ons goed genoeg voelden. We deden dat niet op basis van een test.

Nu zou het best kunnen zijn dat als we ten aanzien van griep hetzelfde zouden gaan doen als we bij Corona doen (het uitvoeren van testen, vrijwel dagelijks volgen hoeveel patienten er in de ziekenhuizen zijn, het volgen van het virus in het riool) dat we dan iets minder griepgevallen zullen krijgen. (Hoewel dat bij Corona ook niet echt gelukt lijkt te zijn). Maar de vraag is: moeten we dat als samenleving ervoor over hebben?

Met de jaarlijkse griep hebben we ook goed kunnen leven en hebben we geen bijzondere maatregelen genomen, met uitzondering van de jaarlijkse griepprik voor een specifieke groep mensen.

De echte keuze

De komende maanden zal de volgende keuze gemaakt worden:

Gaan we corona behandelen als griep of griep als Corona?

Ik weet wel welke keuze ik zou maken. Maar ik ben bang dat er toch nog wel pogingen zullen worden ondernomen om een deel van de gereedschapskist voor Corona toe te gaan passen op Griep. Dan komen er weer angstaanjagende cijfers over aantallen zieken, ziekenhuisbezetting, overlijdensgevallen (want de oversterfte zal dan aan griep worden toegeschreven) absentie van werknemers. Laten we hopen dat dit keer zowel politiek en media wel weerstand kunnen bieden aan de druk om met maatregelen te gaan komen. Zeker omdat daarvan ook de werking niet hard is aangetoond. Want aan evaluaties van ingrijpende maatregelen doen we niet, want daar hebben we volgens Minister Kuipers ons gezond verstand voor, zoals hij onlangs zei.

U heeft zojuist gelezen: Gaan we Corona behandelen als griep of griep als Corona?

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.